Zekanović pozvao na smanjenje cijena goriva: Građani su na rubu siromaštva

06.10.2021.

13:09

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z. /HRT

Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Foto: Dnevnik / HRT

U slobodnom govoru na početku saborskog radnog tjedna zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović pozvao je Vladu da smanji trošarine na gorivo i tako ublaži rast cijena. Božo Petrov iz Mosta pozvao je na prave mjere demografske obnove, a Stjepo Bartulica iz Domovinskoga pokreta na reforme prije uvođenja eura. Katarina Nemet iz IDS-a pak podsjeća da zbog uvođenja COVID potvrda u zdravstveni sustav ispod radara prolazi golem dug države veledrogerijama.

Potpora vaučerima za obrazovanje odraslih

Saborski zastupnici pozdravili su u srijedu novi Zakon o obrazovanju odraslih koji bi trebao podići kvalitetu njihova obrazovanja te sam sustav učiniti fleksibilnijim i funkcionalnijim, a jedna od novina koju donosi su vaučeri za financiranje obrazovanja odraslih. Zastupnike su zanimali kriteriji temeljem kojih će se vaučeri dodjeljivati, ali i uvođenje osiguranja kvalitete ustanova koje obrazuju odrasle, a kojih je trenutno oko 600 i pružaju oko 11 tisuća različitih programa.

- Je li ikada nekoj ustanovi uskraćeno ili povučeno odobrenje za rad, koja su zanimanja deficitarna, na temelju čije statistike će se provoditi vaučerizacija, pitala je Marija Selak Raspudić (Most).

- Vaučer će biti personaliziran, maksimalno vrijedan deset tisuća kuna, a način upotrebe bit će aplikatorna platforma na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, objasnio je Vladin predstavnik.

I dok Majda Burić (HDZ) drži da će ta novina unaprijediti domaće tržište rada, Davor Dretar (DP) pita što ako se za vaučer prijavi 3000 Pakistanaca ili Nepalaca, kako će ih se rangirati u odnosu na hrvatske državljane s obzirom da će sredstva za obrazovanje moći koristiti i stranci.

- Nužno je snažnije promovirati cjeloživotno učenje i kroz potpore poslodavcima, jer debelo zaostajemo za drugima, poručila je Sabina Glasovac (SDP).

- Litra goriva danas košta oko 12 kuna, a najveći dio toga nije cijena nafte niti marža nego trošarina, 60 posto cijene goriva ide u džep države putem trošarina i PDV-a, kazao je Zekanović iznoseći stajalište svoga kluba.

- U džep državi ide skoro osam kuna od cijene, tri kuna je stvarna cijena nafte na svjetskom tržištu, a 0,82 kune je marža, odnosno ono što zarađuje onaj koji prodaje gorivo, dodao je. 

- A trošarine idu za Hrvatske željeznice, koje su kvalitetne kao one u Japanu i Francuskoj, za Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste i financiranje Agencije za obvezne naftne zalihe, za nekoga tko čuva naftu u nekakvom skladištu i za to dobiva milijune, poručio je. 

Hrvatski građani su na rubu siromaštva, onima s prosječnom ili minimalnom plaćom, kada žele napuniti rezervoar, 500 kuna je iznimno puno, poručio je u slobodnom govoru Zekanović i apelirao na Vladu da smanjenjem trošarina olakša život građanima.

Dragana Jeckov u ime Kluba zastupnika SDSS-a ukazala je u povodu Međunarodnog dana djeteta i Međunarodnog dana učitelja na negativne demografske trendove u Hrvatskoj.

- Preko 400 škola ima manje od 10 učenika, imamo 430 prvašića manje u odnosu na prošlu školsku godinu, a 53 390 učenika je manje u osnovnim i srednji školama nego prije osam godina, upozorila je.

Gubitak učenika simbol demografskog raspada zemlje

Ukazala je da će se smanjenje broja učenika nužno dovesti do viška radne snage u obrazovnom sustavu pa će učitelji sve češće ostajati bez posla.

- Gubitak učenika i zatvaranje škola simbol je demografskog raspada zemlje, to je nestranački i nepolitički problem i ne smije biti nacionalno obojen, istaknula je Jeckov i pozvala na strateško rješavanje tog problema.

I Božo Petrov (Klub zastupnika Mosta) pozvao je na prioritetno rješavanje tog problema jer bez ljudi nema države. Hrvatska nestaje, pogledajte ulice i škole, koliko je manje upisane djece u prvim razredima, manje mladih obitelji, kazao je i poručio da demografska revitalizacija treba biti broj jedan na listi prioriteta.

- Treba postojati set mjera, a ne jedna mjera, trebaju odgovarati potrebama države, a ne biti copy paste iz Bruxellesa, poručio je.

Predrag Štromar (Klub zastupnika HNS, HSU i nezavisnih zastupnika) ocijenio je kako je popis stanovništva, tijekom kojeg se u prvoj fazi samopopisalo oko 40 posto stanovnika, pokazao da su građani spremni na digitalizaciju javne uprave.

- Sada je na redu država, istaknuo je navodeći da je po digitalizaciji javnih usluga Hrvatska još uvijek na začelju EU-a .

- Treba proširiti sustav e-usluga, olakšati njihovo korištenje, učiniti digitalne sadržaje dostupnima i ojačati digitalne vještine građana, poručio je Štromar.

Dalija Orešković (Centar) osvrnula se na imenovanje novog ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak i istaknula da bi svi natječaji i javni pozivi trebali biti objektivni i transparentni, a ne fingirani.

- Probleme nećemo riješiti samo čuvanjem puke forme i ideala jer ono što su birači u suštini glasali nije samo procedura nego i svijest o tome da pojedini natječaji trebaju predstavljati ispravljanje nekih starih nepravdi, kazala je Orešković.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!