07:30 / 12.11.2019.

Autor: S.M./HRT

Slobodni govori zastupnika, Bačiću opomena

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zastupnici će raspravljati o paketu zakona četvrtog kruga porezne reforme.
Slobodnim govorim zastupnika Hrvatski sabor nastavio je s današnjim radom. Prije toga zastupnici su prihvatili da se objedinjena rasprava provede o paketu zakona četvrtog kruga porezne reforme koji donosi porezno rasterećenje od 2,4 milijarde kuna, dok će ukupno rasterećenje, koje je u sva četiri kruga provela aktualna Vlada, iznositi gotovo 9 milijardi kuna. 

Mirando Mrsić (Demokrati) kazao je u slobodnom govoru da je u okviru Vladinog plana za uštedu - ukinuti pomoćnike ministara (88), ali istodobno zaposliti 98 ravnatelja uprava. Osvrnuo se i na jučerašnje predstavljanje programa Kolinde Grabar-Kitarović za novi mandat na Pantovčaku, ali i na štrajk prosvjetnih djelatnika.

Ocijenio je kako otvaranjem 10 novih dobro plaćenih radnih mjesta, Plenković sebi osigurava novi mandat u HDZ-u preko leđa poreznih obveznika. "Uskoro će Plenković reći država to sam ja", kazao je.

Gordan Maras (SDP) kazao je da je predstavljanje predsjedničkog programa Kolinde Grabar-Kitarović financijski stajalo nekoliko stotina tisuća kuna.

- To su platili porezni obveznici. Ako ste pogledali koji su tamo sjedili svi su "na plaći" iz državnog proračuna. Kao da ste gledali neki kongres stranaka u Koreji. Takva je jučer bila ikonografija tamo, kazao je među ostalim zastupnik Maras.

I Goran Beus Richembergh (GLAS) govorio je o sustavu državne uprave.

- Pokušava nam se proturiti da je puno više uprava nego što je pomoćnika, i da ona mjesta koja nisu upražnjena su oglašena na natječajima. Radi se o refleksiji starog modela, a to je da se proširi mogućnost novim sistematizacijama radnih mjesta i da se državna uprava širi, kao hobotnica. Naša državna i lokalna samoupravna imaju najmanje 25% više zaposlenih nego što je to potrebno, izjavio je.

Branko Bačić (HDZ) javio se za povredu Poslovnika. Kazao je da bi i Mrsiću i Beusu Richemberghu trebalo biti jasno da se može raspisati natječaj samo za ono što je sistematizirano.

- To što je 10 pomoćnika ministara manje nego što je raspisan natječaj, iz jednostavnog je razloga zato što je u međuvremenu nekoliko njih dalo ostavku, a neki su otišli, rekao je Bačić. Prekinuo ga je predsjedavajući Gordan Jandroković i dao mu opomenu jer je, kako kaže, Bačić replicirao, a nije govorio o povredi Poslovnika.

Nikola Grmoja (Most NL) kaže da je aktualna Vlada obećavala uštede, a da ćemo u konačnici platiti 5 milijardi kuna više nameta. Javna uprava buja, ne smanjuje se, ne provodi se digitalizacija, kaže zastupnik i zaključuje da Vladi "štednja baš nikako ne polazi za rukom" kad su u pitanju interesi političkog aparata. Podsjeća da je njegova stranka imala prijedlog reforme uprave, a cilj joj je bio depolitizacija i optimizacija, "dakle sve suprotno onome to aktualna Vlada provodi".

Imamo previše zaposlenih u javnoj upravi, da bi utvrdili tko je višak, treba provesti digitalizaciju, ali za to očito nema volje, zaključio je.

Marasu i Mrsiću, koji su kritizirali Vladu i HDZ, Josip Borić (HDZ) uzvratio je rekavši da su SDP-ovi ministri radili sve suprotno od onog što danas tvrde, te ponovio kako SDP-ov predsjednički kandidat Zoran Milanović još nije pokazao račune s kim je radio i koliko je novca dobio.

Mrsiću, koji je bio ministar rada, spočitnuo je da je imao priliku osiguravati bolje mirovine i plaće, ali da je radio sve suprotno. Jasno mi je da ovim "trolanjem i hejtanjem Vlade svako jutro" pokušavaju ostaviti dojam da bi bili aktualni, izjavio je HDZ-ov zastupnik, prozivajući bivše ministre da su u javnoj upravi povećali broj dužnosnika i broj agencija, dok aktualna Vlada radi suprotno.

O zakonskom paketu četvrtog kruga porezne reforme potom je govorio Zdravko Marić, ministar financija. Porezna reforma zahvaća PDV pa će se snižena stopa od 13% primjenjivati i za pripremanje i posluživanje jela i slastica u ugostiteljskim objektima i izvan njih. Procjenjuje se da će to utjecati na smanjenje proračunskih prihoda za oko 900 milijuna kuna godišnje. 

Sabor ovaj tjedan treba prihvatiti državni proračun za iduću godinu, nakon što odluči o više od 350 amandmana, a izglasavanje čeka i novi Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima. Amandmani i glasovanje na dnevnom su redu sutra i u četvrtak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!