Slobodni govori zastupnika o asistentima, Pupovcu, projektu za Slavoniju

23.11.2022.

15:40

Autor: Hina/HRT

Hrvatski sabor 23.11.22/Ilustracija

Hrvatski sabor 23.11.22/Ilustracija

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

SDP-ova zastupnica Martina Vlašić Iljkić upozorila je u srijedu kako od Nove godine 7503 osobe s invaliditetom ostaje bez osobnih asistenata te da Zakon o osobnim asistentima nije poslan u javno savjetovanje, a da Ministarstvo opet nije osiguralo prijelazno razdoblje za njihovo financiranje.

- Tražimo sustavno financiranje osobne asistencije. Ne putem udruga i projektnih aktivnosti jer neke od osoba s invaliditetom ne žele biti članovi udruga niti su im one dostupne u njihovoj sredin", rekla je Vlašić Iljkić uime Kluba SDP-a tijekom slobodnih govora u Hrvatskom saboru.

Vlašić Iljkić je navela da, po podacima Registra osoba s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u našoj zemlji živi 612.212 osoba s invaliditetom. Uslugu osobnog asistenta, tumača znakovnog jezika te videćih pratitelja mogu ostvariti osobe s najtežim invaliditetom starije od 18 godina i s utvrđenim IV. i potencijalno III. stupnjem oštećenja funkcionalnih sposobnosti. Plaća osobnih asistenata za četiri sata je 2100 kn i taj se iznos nije mijenjao od 2006. godine kada je uvedena osobna asistencija, a 4200 kn za rad od osam sati primaju videći pratitelji, rekla je.

Pavliček: Pupovac u Dunav bacio vijenac kolovođama velikosrpske agresije u Vukovaru

Navevši kako18. studenoga na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Koloni sjećanja u Vukovaru nije bilo nikoga od predstavnika srpske zajednice, Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista) rekao je da je dan prije SDSS-ov Milorad Pupovac bacio vijenac u Dunav za, kako je rekao, umrle i poginule u Domovinskom ratu pripadnike srpske zajednice.

- Kome to Milorad Pupovac 17. 11. u mjestu najvećeg stradanja hrvatskog naroda u novijoj hrvatskoj povijesti baca vijenac? Baca onima koji su bili kolovođe velikosrpske agresije u Vukovaru, koji su de jure bili civili a de facto naoružavali svoje susjede i prijatelje kako bi dizali velikosrpsku pobunu protiv Hrvatske, kazao je. Upozorio je i da se na najvećem mjestu hrvatske tragedije dozvoljava da se onima koji su bili za stvaranje velike Srbije polaže vijenac i klanja im se.

Ivanović: Projekt Slavonija, Baranja i Srijem jedan od najboljih poteza Vlade

HDZ-ov Goran Ivanović izrazio je zadovoljstvo Projektom Slavonija, Baranja i Srijem koji je za njega Slavonca, kako je rekao, bio jedan od najboljih poteza Vlade u ovih šest godina mandata. Naveo je da je Brodsko-posavska županija ukupno prijavila 3979 projekata ukupne vrijednosti 2,20 milijardi kuna a do sada je plaćeno 1,670 milijardi kuna, Osječko-baranjska županija je prijavila 9579 projekata, ugovoreno je 7,31 milijardu kuna a plaćeno 4,97 milijardi kuna. Također, Požeško-slavonska županija ugovorila je 3900 projekata ugovorne vrijednosti 1,670 milijardi kuna a plaćeno je 1,20 milijardi kuna, Virovitičko-podravska županija prijavila je 5967 projekata, ugovorila dvije milijarde kuna a plaćeno je 1,6 milijardi kuna. Vukovarsko-srijemska županija prijavila je 9538 projekata ugovorne vrijednosti 4,2 milijarde kuna a plaćeno je 2,9 milijardi kuna.

- To je novac koji su došli u jedinice lokalne i područne samouprave i ostavili su trag na tom području, istaknuo je Ivanović. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!