Slobodni govori zastupnika o izbornom zakonu, crkvi i školstvu

24.05.2023.

13:40

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Slobodni govori u Hrvatskom saboru

Slobodni govori u Hrvatskom saboru

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Zastupnik Arsen Bauk (SDP) u srijedu je prijedlog zakona o izbornim jedinicama, koji će Vlada formalno predstaviti u četvrtak, nazvao Frankenštajnovim prijedlogom. Suverenisti su upozorili na falsificiranje povijesti i prozvali ministra Radovana Fuchsa, a Centar je pozdravio postupke biskupa Mate Uzinića.

Kako će izgledati karta izbornih jedinca, upitao se zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu i konstatirao "kao Frankenštajn, dodavši da to posebno vrijedi za 7. izbornu jedinicu.

Ta jedinica, rekao je, počinje kod otoka Vira ide do Matulja i Kastva, a na istoku se proteže do Kutine, obuhvaća cijelu Liku i Karlovačku županiju.

Umjesto 17 županija, koje su sačuvane u jednoj izbornoj jedinici bit će ih 14, nove županije koje će biti podijeljene su Zadarska, Sisačko-moslavačka i Koprivničko-križevačka županija.

- Onda dolazimo do krpica i zakrpica, izjavio je pa nabrojao Olegovu, Štromarovu i Hrebakovu krpicu.

- U 8. izbornoj jedinici pojavio se Novi Vinodolski, a Matulji otišli u 7. jedinicu, to je tzv. Olegova zakrpa kako mi ministar Butković konačno mogao glasovati sam za sebe, jer ga je stranka uvijek slala u 8. jedinicu, izjavio je Bauk.

Naveo je i kako je Varaždinska županija ostala cijela, dok će se dio Zagrebačke vratiti Zagrebu. To je tzv. Štromarova krpica, Bjelovarsko-bilogorska županija ostala je cijela, pa je to tzv. Hrebakova krpica, dodao je.

Hrvatski suverenisti: Ministar Fuchs mora se očitovati o Snežani Šević


Marko Milanović Litre (HS) poručio je kako od ministra obrazovanja Radovana Fuchsa očekuje da se očituje o Snežani Šević, koja je, kaže, pisala laži o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima, a lani je nagrađena kao jedna od najboljih prosvjetnih radnica.

- Tko nam može jamčiti da Šević svakodnevno u OŠ Borovo ne sadi sjeme svoje razdorničke ideologije, upitao se zastupnik, tražeći da prosvjetna inspekcija provjeriti koriste li se u toj školi neodobreni udžbenici ili dopunska nastavna sredstva, zapitao se.

- Kao potpredsjednik saborskog Odbora za obrazovanje pozivam na hitno djelovanje, tražim razrješenje ravnateljice agencije Dubravke Brezak Stamać, tražim da pravobraniteljica za djecu ispita jesu li mladi umovi o kojima skrbi Šević žrtve te velikosrpske propagande, poručio je.

Centar: Uzinićev istup nužan je korak za crkvu


Marijana Puljak (Centar) pozdravila je iskup riječkog nadbiskupa biskupa Mate Uzinića koji je javnosti otkrio pojedinosti o svećeničkim zlostavljanjima maloljetnika i odraslih osoba.

- To je nužan korak za crkvu, znak promjena u odnosu prema zlostavljačima i prekid zataškavanja ovakvih slučajeva, kazala je.

Izrazila je nadu da je to početak otkrivanja svih razmjera ove pošasti koji će dovesti do toga da se sve zlostavljače prijavi institucijama, a da se žrtvama, osim verbalne isprike, pruži mogućnost da nastave živjeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!