17:42 / 12.05.2020.

Autor: T.V./HRT

Sloković: Samo dvije sudnice udovoljavaju epidemološkim mjerama

-

-

Foto: - / -

Zgrada zagrebačkog Županijskog suda neupotrebljiva je nakon potresa, pa se kaznena suđenja provode na Općinskom kaznenom sudu.
Polako se nastavljaju i sudski postupci prekinuti početkom ožujka zbog izbijanja epidemije. Tako je nastavljeno i suđenje u aferi "Remorker" - bivšem predsjedniku Hrvatske gospodarske komore Nadanu Vidoševiću i ostalima optuženima da su fiktivnim računima oštetili Komoru za najmanje 39 milijuna kuna.

Zgrada zagrebačkog Županijskog suda neupotrebljiva je nakon potresa, pa se kaznena suđenja provode na Općinskom kaznenom sudu. 

- Vrlo teško će se raditi jer se traži razmak od dva metra. Samo dvije sudnice sa svega nekoliko osoba u njima mogu udovoljiti epidemološkim mjerama. Iako su na raspravi bili samo sudsko vijeće, branitelji i predstavnik oštećenog, dvorana je bila puna, a riječ je o drugoj po veličini dvorani na Općinskom kaznenom sudu, ocijenila je Vidoševićeva odvjetnica Jadranka Sloković.

Dodala je da se zbog obaveznog nošenja maski i razmaka "teško čuje" tijek sudske rasprave i da na raspravi nisu bili prisutni okrivljenici koji su zbog epidemioloških mjera upozoreni da ne moraju dolaziti na sud.

Vidoševićeva braniteljica je ocijenila da suđenje bivšem čelniku HGK-a u aferi Remorker neće biti završeno do ljeta jer je financijski vještak Zrinko Ručević na raspravi u utorak dobio rok od 45 dana za dopunsko financijsko-knjigovodstvenog vještačenja i davanje mišljenja.

Iako je izrazila sumnju u osiguravanje tehničkih uvjeta za nastavak suđenja, Sloković je kazala da bi kraju moglo privesti drugo veliko suđenje, ono u slučaju Fimi media, u kojem brani bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera.

- Dok su ovakve upute na snazi, ne vjerujem da će ih itko zloupotrebljavati. To u koncu ne može ići u nedogled jer ni pandemija neće trajati dovijeka, kazala je Sloković upitana za mogućnost odugovlačenja sudskih postupaka.

Dodala je i da sudski rokovi neće biti ugroženi jer više ne postoji relativna već samo apsolutna zastara kaznenog progona.

- Odgoda rasprava od dva do tri mjeseca zasigurno ne ugrožava suđenje, zaključila je Sloković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!