09:28 / 13.01.2020.

Autor: T.V./Hina

Slonjšak: Briga o starima i nemoćnima prepuštena tržištu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak poručila je da su stradali korisnici "Zelene oaze" žrtve višegodišnjeg zanemarivanja skrbi o starima i nemoćnima.
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak izrazila je u ponedjeljak sućut obiteljima stradalih korisnika Doma za starije i nemoćne "Zelena oaza". Poručila je da su oni žrtve višegodišnjeg zanemarivanja skrbi o starima i nemoćnima te ignoriranja činjenice ubrzanog porasta udjela starijih građana.

- Ovo je također i pokazatelj krajnje nespremnosti sustava da odgovori na potrebe njihova zbrinjavanja. Opće je poznato da je rast privatnih obiteljskih domova posljedica nemogućnosti smještaja u državne domove, koji su prvi, ali nedostižan izbor zbog sve dužih lista čekanja, stoji u priopćenju pravobraniteljice Slonjšak.

Nije, kaže, nepoznato da obiteljski domovi ne podliježu redovitom nadzoru bilo kojeg tijela na lokalnoj ili nacionalnoj razini osim inspekcijskog nadzora Ministarstva za demografiju, ali tek nakok saznanja ili dojave o nepravilnostima u radu ili o nedostacima skrbi o korisnicima.

Putem naših godišnjih izvješća, preporuka i upozorenja godinama upozoravamo na nedostatke u sustavu koje uočavamo tijekom obilazaka ustanova u kojima su smještene osobe s invaliditetom neovisno o dobi. Posebno ističemo da je institucionalizacija za mnoge osobe iznuđeno rješenje, ali i jedina mogućnost jer drugih mogućnosti nema zbog nedostatka usluga u zajednici koje bi i osobama s invaliditetom i starijim građanima omogućile da što duže ostanu u vlastitom domu, navodi pravobraniteljica.

Zabrinjava, kaže, da mjerodavne institucije od Ministarstva pa do jedinica lokalne i regionalne samouprave, bez obzira na to tko je osnivač, prebacuju odgovornost s jednih na druge ili se proglašavaju nenadležnima za kontrolu i nadzor.

Također je zabrinjava i to što je proteklih desetljeća briga o starim, osiromašenim i nemoćnima prepuštena tržištu.

- Propustili smo, kaže Slonjšak, donijeti strategiju skrbi o starijim i nemoćnima, graditi održivi sustav brige, razraditi programe, planirati mjere i aktivnosti, iako smo svjesni da starenje nosi potrebu intenzivnije zaštite.

Pita se i što se još treba dogoditi da bi sustav djelovao odgovorno, usklađeno kako u pogledu kontinuiranog nadzora, tako i osiguravanja dovoljno stručnih djelatnika i razvoja mreže usluga u zajednici, a kako bi svatko mogao po svom izboru odlučiti gdje će živjeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!