13:15 / 02.07.2018.

Autor: I.B./HRT

Slonjšak: Na medijima je velika odgovornost

-

-

Foto: - / -

Pravobraniteljica Anka Slonjšak u govoru je, među ostalim, naglasila važnost medija u promicanju prava osoba s invaliditetom.
U Saboru je obilježena deseta godišnjica osnivanja institucije pravobranitelja za osobe s invaliditetom, a pravobraniteljica Anka Slonjšak istaknula je da joj je misija "pridonijeti stvaranju društva u kojemu će građani, bez obzira na svoje različitosti i ograničenja, imati jednake mogućnosti življenja i djelovanja".

Posebno važnim navela je jačanje svijesti o jednakosti, vrijednosti, uključenosti i sposobnosti osoba s invaliditetom u javnom i političkom životu Hrvatske. Od prvog dana postojanja Ured pravobranitelja usmjeren je na promicanje svijesti o univerzalnom principu jednakosti svih ljudi, kazala je Slonjšak, koja posebno značajnim smatra što im se s vremenom obraćalo sve više osoba s invaliditetom, upozoravajući na probleme s kojima se susreću i iskazujući svijest i spoznaju o vlastitim pravima i obvezama društva prema njima.

U tome ih treba dodatno osnažiti, poručila je, napomenuvši da su kroz različite aktivnosti nastojali podizati razinu svijesti u društvu, kod nositelja javnih politika i u najvišim državnim institucijama.

Među postignućima kojima se u deset godina rada posebno ponose u Uredu pravobraniteljice, Slonjšak je izdvojila izmjene zakona kojima je omogućeno da se osobama s invaliditetom koje odluče raditi više ne ukidaju osobna invalidnina i obiteljska mirovina.

Također, izborili su se da se svim osobama s invaliditetom vrati pravo glasa, a glasanje su omogućili i osobama s invaliditetom i starijim osobama koje žive u ustanovama.

Rad Ureda, naglasila je Slonjšak, rezultirao je porastom svijesti da lišavanje poslovne sposobnosti predstavlja teško kršenje ljudskih prava osoba s invaliditetom te da im je mjesto u zajednici, a djeci s teškoćama u razvoju u redovnim školama zajedno s njihovim vršnjacima. Od ciljeva koje još nisu uspjeli ostvariti Slonjšak je upozorila kako se sporo uspostavlja sustav skrbi za djecu i odrasle s autizmom.

Od osnutka Uredu se obratilo oko 13.000 osoba s invaliditetom, a najviše su, istaknuto je, tražile zaštitu prava u području socijalne zaštite, mirovinskog osiguranja, pristupačnosti, rada i zapošljavanja, odgoja i obrazovanja te zdravstva. Kako bi Ured učinila dostupnijim osobama s invaliditetom, pravobraniteljica je najavila otvaranje regionalnih ureda u Osijeku, Splitu i Rijeci.

Pravobraniteljica je, među ostalim, naglasila važnost medija u promicanju prava osoba s invaliditetom.

Mediji uvijek imaju važnu ulogu u javnom prostoru, stoga je velika i njihova odgovornost u stvaranju percepcije društva o osobama s invaliditetom. Njima u tom smislu treba dati više prostora. Osobe s invaliditetom ne trebaju samilost ni karitativan pristup, pa niti u medijske sadržaje. Pomaka ima, vidimo ih, ali i dalje trebamo neprekidno osvještavati ona područja na kojima nismo dovoljno učinili, rekla je.

Pravobraniteljica je gostovala i u HRT-ovom Studiju 4:

Kako bi naglasila važnost medija u unapređivanju položaja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, pravobraniteljica je dodijelila priznanja novinarima i medijima iz javnog, privatnog i neprofitnog sektora koji su se istaknuli u promicanju pozitivne percepcije osoba s invaliditetom i većeg stupnja društvene svijesti s invaliditetom u javnosti.

Među nagrađenima su i novinari HRT-a - Ana Tomašković Ana Milić, Miruna KastratovićMaja Sever, Blaženka LeibIvona JakićMaja MuškićSunčica Findak, Ognjen Naglić i Hrvoje Belamarić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!