10:41 / 08.03.2019.

Autor: V.K./Hina

Slonjšak: Niz prepreka na putu prilagodbe zdravstva ženama s invaliditetom

Fotografija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Fotografija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Arhitektonske i komunikacijske prepreke u dostupnosti zdravstvenih usluga, nepostojanje prilagođene medicinske opreme, udaljenost od zdravstvenih ustanova, samo su neki od problema žena s invaliditetom.
Arhitektonske i komunikacijske prepreke u dostupnosti zdravstvenih usluga, nepostojanje prilagođene medicinske opreme i pomagala, problemi komunikacije i udaljenost od zdravstvenih ustanova, samo su neki od problema žena s invaliditetom koje je izdvojila pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak na skupu "Razumna prilagodba u sustavu zdravstva", organiziranom u povodu Međunarodnog dana žena.

- T
o su najčešći oblici diskriminacije koji utječu na to, hoće li žena s invaliditetom ostvariti svoje pravo na zdravlje koje joj je zajamčeno Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom, istaknula je pravobraniteljica Anka Slonjšak.

Prema podacima iz Registra Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo evidentirano je 202.114 žena s invaliditetom. Njih 16.444 su djevojčice i djevojke u dobi do 18 godina, 75.781 ih je u radno aktivnoj dobi do 64 godine, dok ih je najviše - 109.886 starije od 65 godina. Najviše ih, 31 posto, živi u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Slonjšak je istaknula da su brojne preporuke poslane na adresu Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te jedinica lokalne i područne samouprave, a odnose se na probleme kao što su nepostojanje kosina na ulazima, dizala, platformi...

Posebnu pozornost, naglasila je, treba posvetiti preventivnim pregledima, osobito ginekološkom pregledu i pregledu dojki, na što je odaziv slab, nerijetko i i zato što žene imaju problem pristupačnosti.

- One s jedne strane imaju pravo izabrati svog ginekologa, ali s druge strane često do njega ne mogu doći jer on ima ordinaciju visoko na katu", rekao je bivši predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Zorislav Bobuš.

Žene s invaliditetom, kaže, imaju bar tri problema - svoj invaliditet, trpe muškarce i njihovo nasilje te imaju dvostruko radno vrijeme, posebno one koje su udane i "drže četiri ugla kuće".

Koordinatorica Mreže žena s invaliditetom Marica Mirić poručila je kako je katkad malo potrebno da se unaprijedi život žena s invaliditetom, a posebno je izdvojila probleme žena u ruralnim područjima.

Svi žele živjeti od svog rada, pa i osobe s invaliditetom i to im treba omogućiti, poručeno je sa skupa.

Usprkos prihvaćanju pojedinih preporuka i vidljivim pomacima, smatramo kako još postoji znatan prostor za unaprjeđenje dostupnosti zdravstvenog sustava, zaključila je pravobraniteljica Slonjšak.

Skup je organiziran u sklopu kampanje "I dalje aktivne i uključene", a organizirali su ga Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Ured pravobraniteljice i Mreža žena s invaliditetom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!