Slonjšak: Odluka HZZO-a na štetu osoba s invaliditetom

09.12.2022.

10:53

Autor: V.K./HRT/Hina

Anka Slonjšak

Anka Slonjšak

Foto: Davorin Visnjic / Pixsell

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak izrazila je u petak nezadovoljstvo nedavnom odlukom Upravnog vijeća HZZO-a, upozoravajući da višegodišnje smanjivanje cijena ortopedskih pomagala i lijekova prisiljava osobe s invaliditetom da ih same doplaćuju i kupuju.

- Gotovo čitavo desetljeće upozoravamo i apeliramo na važnost i dostupnost ortopedskih i drugih pomagala koja omogućavaju osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju nesmetano kretanje, odnosno njihovo funkcioniranje i uključivanje u svakodnevni život, ističe Slonjšak u priopćenju.

Naglasila je da kontinuirano upozorava na važnost i dostupnost kvalitetnih lijekova kako bi se prevenirala i spriječila daljnja pogoršanja zdravlja, odnosno nastanak mogućeg invaliditeta.

Upozoravamo da su postojeća pomagala na Listi zastarjela, često nekvalitetna i vrlo teško, gotovo nemoguće prilagodljiva potrebama same osobe. Svjedoci smo da su neka predložena pomagala dugoročno i štetna za zdravlje, a ne vidimo da se uvode nova tehnološki bolja, inovativna i kvalitetnija rješenja, navodi se u priopćenju.

- Nažalost, svjedoci smo da se donose odluke koje ponovno idu na štetu osoba s invaliditetom prisiljavajući ih da sami doplaćuju i kupuju pomagala, kao i lijekove, i/ili pristaju na ono što je odobreno putem HZZO-a, kaže Slonjšak.

Odluku Upravnog vijeća HZZO-a, koja je donesena donesena na 64. redovnoj sjednici, pravobraniteljica smatra alarmantnom i izravnim udarom na zdravstvene uvjete u kojima žive osobe s invaliditetom te apelira na HZZO da preispita i odustane od provedbe odluke, čije je stupanje na snagu najavljeno za 20. prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!