13:05 / 02.10.2020.

Autor: T.V./HRT/Hina

Slonjšak oštro osudila diskriminaciju djeteta sa sindromom Down

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom oštro je osudila događaj u Zadru kada je od majke djevojčice sa sindromom Down i njezine prijateljice zatraženo da s djetetom napuste ugostiteljski objekt zbog "narušavanja reputacije lokala".
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak oštro je u petak osudila događaj u Zadru kada je od majke djevojčice sa sindromom Down i njezine prijateljice zatraženo da s djetetom napuste ugostiteljski objekt zbog "narušavanja reputacije lokala".

- Gruba i izravna diskriminacija usmjerena prema djetetu sa teškoćama u razvoju i njenom roditelju apsolutno je neprihvatljiva te zaslužuje snažnu moralnu osudu, reagirala je Slonjšak u priopćenju na incident u kojem je konobar jednog kafića na zadarskoj Kalelargi zatražio da djevojčica s Down sindromom napusti lokal "jer mu narušava reputaciju".

Slonjšak ističe da je takav postupak strogo zabranjen i utuživ prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije, koji osigurava zaštitu i promiče jednakost svih hrvatskih građana kao najvišu vrednotu ustavnog poretka.

- S obzirom na snažne osuđujuće reakcije građana Zadra i lokalnih dužnosnika, kao i na brojne pozitivne vijesti iz Zadra o integraciji djece s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom u lokalnu zajednicu, vjerujemo da se radi o izoliranom incidentu, a ne o uobičajenoj praksi. Ipak, svaki ovakav događaj važno je osvijetliti i nanovo poslati poruku o važnosti poštovanja, uvažavanja i priznavanja djece i odraslih osoba s invaliditetom koji to trebaju i zaslužuju, ističe pravobraniteljica.

Društvenim mrežama od jučer se dijeli potresna priča o slučaju iz jednog kafića na zadarskoj Kalelargi, gdje je konobar izbacio dvije gospođe i djevojčicu s Downovim sindromom, govoreći da "narušavaju reputaciju lokala. O incidentu je na Facebooku izvijestila Nada Vuščić, koja je s djevojčicom i njenom majkom sjedila u tom lokalu, a taj je status podijelio i zadarski gradski vijećnik Mate Lukić.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!