Slonjšak: Kerumov rječnik iznimno uvredljiv i nedopustiv u civiliziranoj komunikaciji

16:11 / 14.06.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Anka Slonjšak

Anka Slonjšak

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak priopćila je u utorak da je rječnik Željka Keruma iznimno uvredljiv i nedopustiv u civiliziranoj komunikaciji, kada je svoje protukandidate u Splitu nazvao "retardima" ili "listom retarda".

- Jučer su u nekoliko medija prenesene izjave gradonačelničkog kandidata u Splitu Željka Keruma u kojem članove protu kandidacijske liste naziva 'retardima' odnosno protukandidacijsku listu naziva 'listom retarda', te kaže '..retardi su Puljak, Ivošević i Baričić i kompletna njihova stranka, navodi se u priopćenju.

Navodi da kandidat Kerum vrlo dobro zna da je "retardacija" ili "mentalna retardacija" dugo vremena bio uvriježen izraz kojim su se oslovljavale osobe s intelektualnim ili kognitivnim teškoćama te da je korištenjem tog naziva želio uvrijediti kandidate suprotstavljene stranke, među kojima je i osoba s invaliditetom.

- Željko Kerum kao i šira javnost moraju znati da je nabacivanje pogrdnim nazivima za osobe koje prirođeno imaju slabiji kapacitet razumijevanja okoline iznimno uvredljivo i nedopustivo u civiliziranoj komunikaciji", stoji u priopćenju.

Pravobraniteljica Slonjšak kaže da sve osobe koje javno istupaju moraju preuzeti odgovornost za izgovorene riječi i shvatiti da neprimjerenim izražavanjem nanose veliku štetu dostojanstvu i ravnopravnom položaju osoba s invaliditetom u društvu.

- Iako takvim izražavanjem ponajviše govore o samima sebi i dosegnutom stupnju civiliziranog ophođenja, potrebno ih je podsjetiti da ih cijela zajednica pa i djeca čuju i da neprihvatljivim izražavanjem šire netrpeljivost i neprihvaćanje osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju", navodi se u priopćenju.

Slonjšak apelira na sve sudionike izbornog procesa da se odgovorno ponašaju i javno komuniciraju, kao i da kada progovaraju o osobama s invaliditetom da govore isključivo o planiranim aktivnostima i mjerama usmjerenim na poboljšanje njihova statusa i povećanje njihove vidljivosti u zajednici u pozitivnom svijetlu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!