Slučaj "Franak" 59 dana do zastare potraživanja

08.04.2023.

17:08

Autor: Sanja Smiljanić Grubišić/Potrošački kod/P.F./HRT

Odvjetnici o slučaju "Franak"

Odvjetnici o slučaju "Franak"

Foto: Potrošački kod / HRT

Udruga Franak prije tjedan dana u Zagrebu je organizirala prosvjed, na kojem je sudjelovalo oko 1500 ljudi iz cijele zemlje. Traže da Vrhovni sud hitno donese odluke u slučaju "Franak" koje se odnose na 180.000 građana. Banke su stava da je provedenom konverzijom izjednačen položaj bivših korisnika kredita u švicarskim francima s položajem korisnika kredita u eurima.

Sedam godina nakon konverzije kredita u švicarskim francima, pet godina od kolektivne pravomoćne presude i 59 dana do zastare potraživanja Vrhovni sud još nije odlučio imaju li potrošači nakon konverzije pravo na punu odštetu.

Zbog svega toga korisnici kredita su prosvjedovali.

Iz Hrvatske udruge banaka poručili su da je bivšim korisnicima kredita u francima šteta nadoknađena sporazumom o konverziji.

Ovakva potraživanja nekih potrošača stoga ne samo da nisu utemeljena na zakonu, nego ne slijede niti ekonomsku realnost vremena u kojem su dizali kredite. Ovakvim zahtjevima se suprotno svrsi zakona, neopravdano i neutemeljeno želi bivše korisnike CHF kredita staviti u ekonomski povoljniji i nezakonito povlašteni položaj u odnosu na sve druge korisnike kredita u Hrvatskoj, priopćila je Hrvatska udruga banaka.

Prošlo je gotovo tri mjeseca od odluke Vrhovnog suda, koji je 20. prosinca 2022. dovršio raspravu u slučaju švicarskog franka, no osim priopćenja koje je izašlo tog dana, a u kojem stoji da je dužnicima odobreno samo pravo na zatezne kamate, a osporeno pravo na povrat preplaćenog iznosa na temelju promjene tečaja i kamata do trenutka konverzije, Sud do danas nije izašao s mišljenjem o pravnim shvaćanjima o učincima sporazuma o konverziji. 

Oko 55.000 građana konvertiralo je kredite. Banke su snosile trošak konverzije u ukupnom iznosu od oko milijardu eura. Rijetki su oni koji su zadovoljni konverzijom.

Udruga Franak prozvala je HNB da nije učinio ništa nakon pravomoćnosti kolektivne sudske presude u smjeru preporuke bankama da postupe u skladu s presudom i ponude potrošačima nagodbe, kako ne bi morali pokretati sudske postupke. Još nema naznaka kada će se sastati suci Vrhovnog suda i napokon donijeti odluku koju iščekuje oko 180.000 građana.

Prema podacima udruge Franak oko 125.000 korisnika kredita ima pravo tužiti banke i od njih potraživati 2,5 milijarde eura.

Ogorčeni građani bankama poručuju da im vrate ono što su im oduzele na nezakonit način. Pozivaju suce Vrhovnog suda da hitno donesu pravne odluke nužne kako bi im se nadoknadila šteta. 

U emisiji HRT-a Potrošački kod na temu švicarskog franka govorili su gosti odvjetnici Igor Metelko i Mićo Ljubenko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!