15:39 / 01.04.2021.

Autor: Hina/D.M./HRT

Pašaliću i Seiteru po tri godine zatvora

Presuda Pašaliću i Seiteru

Presuda Pašaliću i Seiteru

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Bivši član Uprave Karlovačke banke Danko Seiter i poduzetnik Zdravko Pašalić na Županijskome sudu u Karlovcu osuđeni su nepravomoćno na po tri godine zatvora zbog neosnovanog otpisa duga Pašalićevoj tvrtki Zagrebdrvo u iznosu od 13,4 milijuna kuna.

Seiter je osuđen zbog zloporabe poverenja u gospodarskom poslovanju a Pašalić zbog poticanja na zlouporabu povjerenja. Riječ je o otpisu pola iznosa pet odobrenih kredita tijekom 1997 i 1998. godine po godišnjoj kamati od 12 do 24 posto, a otpis je bio 26. lipnja 1999. godine, pa apsolutna zastara u ovom predmetu nastupa 26. lipnja ove godine.

U tom su slučaju optuženi i Mijo Bursić i Sandra Cvitešić, tadašnji članovi Uprave, ali su zbog inficiranosti Covidom-19 bili opravdano spriječeni nazočiti sudskoj raspravi 24. ovog mjeseca, kada je sudac Leon Kovačić predmet razdvojio i nastavio suđenje, te danas donio presudu za dvojicu okrivljenika.

Opstruiranje dokaznog postupka


Tu je četvroricu na istom sudu sutkinja Elma Kaleb Mamić osudila 18. lipnja 2019. godine na po tri godine zatvora u postupku u kojem su okrivljenici na različite načine opstruirali dokazni postupak i to osam dana uoči apsolutne zastare. Tada je Kaleb Mamić rekla da nije važno hoće li ova presuda na Vrhovnom sudu pasti ili neće, da je izricanjem presude produžen zastarni rok za još dvije godine, te će novi sudac dobiti nove dvije godine da se provede suđenje.

Danas je u obrazloiženju presude sudac Kovačić rekao da je kazneno pravna odgovornost dokazana, te da u predmetu nije bilo sporno otpisivanje duga, već je li otpis bio osnovan. Spornim se pokazalo je li Pašalić kao tadašnju predsjednik uprave Zagrebdrva potaknuo danas pokojnog predsjednika Uprave Karlovačke banke Vladimira Tvrdinića da prekrši otpis djela kredita, te je li Danko Seiter sudjelovao u donošenju takve odluke, rekao je Kovačić.

Karlovačka banka nije niti pokušala naplatiti potraživanja


Vještačenjem je utvrđeno da Karlovačka banka nije niti pokušala naplatiti potraživanja primjenoim nekih od postojećih instrumenata naplate, te sud smatra da je Seiter imao obavezu voditi računa o interesima banke koju je kao član Uprave zastupao, odnosno interesi banke morali su mu biti prioritet.

Svaka postupanja suprotna tome predstavljaju zlouporabu povjerenja, te odobrenje Nadzornog odbora ne predstavlja nikakvu ispriku za protuzakonito postupanje, a u ovom je slučaju Karlovačkoj banci pričinjena šteta, a Zagrebdrvu neosnovano poklonjena imovinska korist u visini preko 13 milijuna kuna, rekao je Kovačić.

Obrana najavila žalbu

Neposredno nakon presude Pašalićev odvjetnik Marin Ivanović najavio je žalbu Visokom kaznenom sudu uz obrazloženje da Zdravko Pašalić u vrijeme donošenja odluke o otpisu (1999) nije bio član Uprave niti u vlasničkoj strukturi Zagrebdrva i da za to postoje materijalni dokazi . Danko Seiter rekao je da ne žele komentirati nepravomoćnu presudu.

Miji Bursiću i Sandri Cvitešić nastavak suđenja je zakazan 7. travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!