12:13 / 07.03.2019.

Autor: Hina

Slučaj Klancir: Božinović najavio promjene pravilnika i zakona ako se pokažu nedorečenima

-

-

Foto: - / -

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak je u Bruxellesu komentirao slučaj kada su dvojica policajaca na radnom mjestu legitimirala novinarku portala net.hr Đurđicu Klancir.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak je u Bruxellesu komentirao slučaj kada su dvojica policajaca na radnom mjestu legitimirala novinarku portala net.hr Đurđicu Klancir.

- Utvrdi li se problem u postupanju policije, na vrhu je sustava da taj problem riješi.  Najavio je i mogućnost promjene pravilnika o policijskom postupanju, ili pak zakona ako se pokaže da su nedorečeni.

- Ako su policijski službenici postupali zakonito, ako su u postupanju bili pristojni kako to nalaže profesionalni kod, a ako unatoč tome postoji problem, onda je na vrhu sustava da taj problem riješi. Ako je pitanje nedorečenosti pravilnika koji je ministar unutarnjih poslova donio 2010., tada to možemo vrlo brzo riješiti određenim izmjenama i dopunama, koje ću ja potpisati, izjavio je  ministar Davor Božinović, koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a.

Izvijestio je da je za sutra, kada se vrati u Zagreb, sazvao vrh Ravnateljstva policije na sastanak kako bi detaljno razmotrili postojeće propise vezane za to područje te kako bi se vidjelo što se može ili treba promijeniti, kako građani, ali isto tako i policijski službenici zbog eventualno nepreciznih propisa ne bi dolazili u ovakve situacije.

- Ako to zahtijeva promjenu zakona, ovlašteni smo pokrenuti proceduru prema Vladi i Saboru.  Ako to zahtijeva i promjenu određenih zakona, onda smo ovlašteni pokrenuti zakonsku proceduru prema Vladi odnosno Hrvatskom saboru, dodao je Božinović.

Podsjetimo, u utorak su dvojica policajaca došla u redakciju portala te legitimirala Đurđicu Klancir prema zahtjevu odvjetnika radi pokretanja tužbe protiv nje. Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić potvrdio je u srijedu da je on preko odvjetnika podnio zahtjev za podnošenje privatne tužbe protiv te novinarke zbog klevete. Hrvatsko novinarsko društvo taj je slučaj najoštrije osudilo kao političko-policijski pritisak na novinarku.

Sindikat policijskih službenika u pismu ministru Božinoviću zatražio je u srijedu navečer ostavku glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, zbog korištenja policije u političke svrhe.

- Meni nije prvi put da se, ovako iz prakse, susrećem s propisima koji se mogu različito tumačiti. S druge strane, na meni je kao ministru da učinim sve da se građani u slučajevima redovitog policijskog postupanja, kao što je to u ovom slučaju, ne osjećaju zastrašenima ili pod pritiskom, poručio je Božinović.

Napomenuo je da je Ravnateljstvo policije, nadležno za policijsko postupanje, utvrdilo da su policajci u ovom slučaju postupali u skladu sa zakonom.

- Međutim, čim određeno postupanje, koliko god bilo zakonito, može izazvati ovakve prijepore, moramo se upitati odakle dolaze ti prijepori i što možemo učiniti da bismo ih ubuduće izbjegli, istaknuo je i dodao kako se zakoni i propisi mijenjaju svaki put kada se za tim pokaže potreba.

- Nešto slično mi se dogodilo s recidivistima u prometnim prekršajima, pa mijenjamo zakon i pooštravamo kazne. To mi se dogodilo sa zaštitnim mjerama u slučajevima nasilja u obitelji, pa mijenjamo pravilnik i više se fokusiramo na počinitelja, a ne kao dosad na žrtvu. Slično je i s huliganima na sportskim natjecanjima koji će se strože kažnjavati, naglasio je ministar.

- Bitno je da u ovom slučaju nema nikakve skrivene agende, da policija ne postupa po bilo kakvom nalogu koji bi izlazio iz uobičajene, zakonske procedure. Informacije koje sam dobio od Ravnateljstva sugeriraju upravo to, dakle, zakonito postupanje, ali ponavljam, naš je posao i taj da zakone ili pravilnike učinimo boljima, u interesu svih. I to ćemo učiniti, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!