10:35 / 17.12.2018.

Autor: D.Novak/ P.Štrbe/ B.S.LJ./HRT

Slučaj u Metkoviću - nalaz inspekcije do kraja tjedna

Foto: ilustracija

Foto: ilustracija

Foto: - / -

Inspekcija Ministarstva zdravstva treba utvrditi činjenice oko poduzetih mjera i postupanja u slučaju teško bolesnog dječaka koji je preminuo.
Iz Nacionalnog centra za influencu službeno je potvrđeno da je devetogodišnjak iz Metkovića, koji je prošli tjedan u KBC-u Split preminuo od komplikacija izazvanih sepsom, bio zaražen virusom gripe tipa A. Inspekcija Ministarstva zdravstva danas je stigla u Metković.

Ujutro je stigla županijska, a zatim i državna inspekcija Ministarstva zdravstva. Prikuplja se dokumentacija i izjave liječnica. Jedno od prvih pitanja bit će - zašto dječaku nisu obavljene laboratorijske pretrage krvi?

- Vjerojatno su procijenile da to nije potrebno, jer da su procijenile da je potrebno, bili bi poslali pacijenta u Dubrovnik ili Split, gdje se to može obaviti, komentira to pitanje Luka Lulić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije.

Neovisnu istragu provodi i inspekcija Ministarstva zdravstva.

- Idemo vidjeti i razgovarati s ljudima, vidjeti istinu i što se zaista dogodilo, poručuje Milivoj Novak iz inspekcijskog tima Ministarstva zdravstva.

Što se tiče laboratorijske opreme za analizu krvi, u gradu je bilo pokušaja da se situacija poboljša, ali bez uspjeha. Dalibor Milan, gradonačelnik Metkovića kaže da je na zahtjev majki iz Metkovića grad htio kupiti dva CRP analizatora za potrebe pedijatrije u Metkoviću, no dobili su - kaže - odbijenicu s objašnjenjem da se oni mogu koristiti isključivo u laboratoriju.

- Mislim da bi u tom smjeru trebalo mijenjati pravilnike, poručuje Milan.

Mihovil Štimac
, ravnatelj Doma zdravlja Metković najavljuje da će u sljedećem tjednu pokušati sve zainteresirane strane - i Hitnu i laboratorij i sve njihove liječnike okupiti na jednom sastanku.

- Pa da vidimo što mi interno možemo napraviti da poboljšamo model funkcioniranja rada u Domu zdravlja Metković, poručuje.

Za Gabrijela je prekasno. Sudeći prema onome što se dosad moglo čuti, problem nije bio samo u tome što laboratorij nije radio nego i u tome što krvna pretraga nije zatražena, iako je dječak na pregled dolazio četiri puta, svaki put u sve lošijem stanju.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže - ovdje nije zakazao sustav.

- Deset dana je pacijent dolazio. Znači, bilo je mogućnosti učiniti laboratorij, a laboratorij u Metkoviću radi i subotom, i ima pripravnost za hitne intervencije, i važnije od toga - ako je bila indikacija, pacijentu se u roku od jedan sat mogao napraviti u Splitu ili u Dubrovniku, kaže ministar.

Nalaz inspekcije trebao bi biti poznat do kraja tjedna.

Kujundžić: Vidjet ćemo ima li propusta u liječenju dječaka
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!