19:15 / 26.08.2018.

Autor: S.J./HRT

Slučaj u Zaprešiću razotkrio brojne probleme

-

-

Foto: - / -

Tragična smrt mladića u Zaprešiću razotkrila je brojne probleme u organizaciji Hitne pomoći u Hrvatskoj.
Tragična smrt mladića u Zaprešiću razotkrila je brojne probleme u organizaciji Hitne pomoći u Hrvatskoj, a posebno je to izraženo ljeti na Jadranu. Broj stanovnika u nekim mjestima poveća se i do deset puta. Iako su timovi ojačani dodatnim liječnicima, stanovnici tvrde da ih je i dalje premalo. Primjerice, cijeli otok Murter ovisi o vozilu i timu smještenom u Vodicama. 

U šibenskoj Hitnoj svakih nekoliko minuta pojavi se novo vozilo. Ljetne vrućine i gužva za zaposlenike Hitne pomoći znače samo jedno - pune ruke posla! Kaos je zbog prometnih nesreća često i na Jadranskoj magistrali. "Sa zimskih 100, došli smo do preko 300 intervencija unutar 24 sata", kaže nam Nino Brajković, voditelj OHBP-a u Šibeniku.

Odlukom Ministarstva zdravstva ljeti se takozvanim T2 timovima u Skradinu i Tisnome medicinskim sestrama ili tehničarima pridružuje i liječnik. No mještani upozoravaju da život "teče" i nakon sezone. Ivan Klarin, načelnik općine Tisno kaže nam kako su imali situacije i u rujnu, ali i kroz zimu, da ljude sa srčanim, moždanim udarima, "negdje nasred polja između Vodica i Tisnoga prebacuju iz vozila tima T2 u vozilo T1".

Tim s liječnikom mogu imati i izvan sezone, ako ga s pola milijuna kuna sami sufinanciraju. Primošten to odbija učiniti. Kažu - sami su izgradili ambulantu, od države očekuju daljnje financiranje. Načelnik općine Primošten Stipe Petrina pita: "Zašto da općina Primošten plaća peti tim, kada je potrošila skoro 15, 16 milijuna kuna za izgradnju tog objekta?", kao i većina ostalih općina i gradova. Nažalost, reakcije nema - sve dok se ne izgubi život kao nedavno u Zaprešiću.Tomislav Jukić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije u javljanju za Dnevnik HRT-a rekao je da, kada govorimo o preopterećenosti poslom, dovoljno govori brojka da su samo u prva dva mjeseca turističke sezone, u lipnju i srpnju, odradili 4 800 intervencija s 35 timova. "To je u prosjeku 80 intervencija dnevno", kaže.

U Nacionalnom parku Krka u svakom trenutku je 10 000 ljudi, a pojačan je jednim timom T1 koji pokriva i područje Skradina. "U ovom trenutku uspjevamo pokriti sva ta područja, no postoji mogućnost da se u dogledno vrijeme mreža timova pojača", rekao je.

Ipak, 70% poziva hitnoj pomoći nije hitno pa treba voditi računa i o tome je li u svakom slučaju opravdano zvati hitnu pomoć.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!