Vršnjačko nasilje jedan od gorućih problema u školama

06.04.2023.

Zadnja izmjena 19:32

Autor: HRT

Vršnjačko nasilje

Vršnjačko nasilje

Foto: ilustracija / Shutterstock

Vršnjačko nasilje jedan je od gorućih problema u školama. O tome svjedoči novi-stari slučaj u osnovnoj školi u Belišću.

Dječaka iz razreda nakon nekoliko godina psihičkog maltretiranja u školskim klupama, sada su isti učenici i fizički napali ispred škole i slomili mu podlakticu.

Roditelji dječaka godinama su upozoravali na psihičko maltretiranje na što, kažu, škola nije reagirala. 

Majku je vijest o ozlijeđenom sinu zatekla na radnom mjestu. Dok je otključavao bicikl nakon škole, prišla su mu petorica. Htjeli su mu, kaže, skinuti sajlu kočnice. Jedan od njih zaletio se u njezina sina s leđa i srušio ga na zemlju.

- Gdje mu je pukla podlaktica na dva mjesta, tj. dvije kosti podlaktice. Knjižničarka je zvala hitnu koja je to imobilizirala i onda su ga suprug i kum odvezli u Osijek na snimanje, kaže majka napadnutog dječaka.

Od škole sam dobila samo ispriku razrednika i pedagoginje, kaže majka.

Nasilnik će, dodaje, dobiti strogi ukor i promijenit će mu se ocjena vladanja na loše.

Vrata belišćanske osnovne škole danas su čvrsto zaključana. Nastave nema, pa tako nismo uspjeli doći do nikoga od djelatnika, pa tako ni samog ravnatelja ove ustanove koja se inače diči titulom mjesta nulte tolerancije na nasilje.

Slučaj je uredno prijavljen i policiji.

"Možemo vam potvrditi da je u Policijsku postaju Belišće tijekom jučerašnjeg dana pristupila majka maloljetnog sina, koja je prijavila vršnjačko nasilje nad svojim djetetom. Policija utvrđuje sve okolnosti prijavljenog događaja", priopćeno je iz PU osječko-baranjske.

- To traje od prvog razreda. Ali do 4. razreda učiteljica je to nekako držala pod kontrolom, a od 5. više nitko ne drži pod kontrolom. Čak štoviše, par puta je moj sin bio kažnjen jer je isprovociran odgovorio na provokacije, nikada nije bio on koji je bio pokretač nečega. Uvijek je bilo u obrani. Ako je nekoga uvrijedio, ako je povrijedio, uvijek je bilo u obrani, kaže majka napadnutog dječaka.

Vršnjačko nasilje i u Puli - dječaku lice zarezali nožem


U ponedjeljak navečer trojica maloljetnika navodno su nagovarala četrvtoga da uđe u trgovinu i za njih krade. Kada je to odbio - jedan ga je nožem zarezao po licu. Navodno su sve fotografirali i te fotografije dijelili. Policija se o tome oglasila priopćenjem.

- Obavještavamo vas da je 3. travnja na području Pule evidentiran slučaj vršnjačkog nasilja te su policijski službenici proveli kriminalističko istraživanje nad troje maloljetnih hrvatskih državljana zbog sumnje da su počinili kazneno djelo tjelesna ozljeda. Budući da su izvidi kaznenih djela i postupci prema maloljetnicima tajni, a i radi zaštite privatnosti uključenih osoba, nismo u mogućnosti iznositi druge detalje događaja, stoji u priopćenju policijske uprave Istre. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!