14:33 / 04.10.2019.

Autor: V.K./Hina

Slunj: Američki F-16 i hrvatski Kiowa Warrior predstavili kontrolu bliske zračne potpore

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na vojnom poligonu ''Eugen Kvaternik'' je predstavljen kontrolno-nadzorni toranj koji je donirala američka Vlada.
Na vojnom poligonu ''Eugen Kvaternik'' je predstavljen kontrolno-nadzorni toranj koji je donirala američka Vlada, u sklopu čega je prikazana sposobnost kontrole bliske zračne potpore (JTAC) s tri američka aviona F-16 i dva helikoptera Kiowa Warrior Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).

-
Današnja demonstracija pokazala je novu snagu Hrvatske vojske, gdje smo vidjeli impresivne sposobnosti naših pripadnika koji su navodili američke zrakoplove F-16, dok su s druge strane američki kontrolori navodili naše Kiowa Warrior helikoptere. Ovo je ogromno postignuće, a na ovakav način stvaramo zajedništvo i partnerstvo te gradimo jaku i moćnu vojsku, istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević nakon prezentacije.Krstičević je naglasio kako će se korištenjem tornja u obuci za potrebe postrojbi HRZ-a unaprijediti obuka posada Kiowa helikoptera, a u bliskoj budućnosti i buduća obuka posada helikoptera Black Hawk i pilota novih borbenih aviona.

- Konstantno ulažemo u Hrvatsku vojsku, vojne poligone i vojarne samostalno, ali i u suradnji s našim saveznicima i predano ćemo to činiti i dalje, poručio je ministar zahvalivši svima koji su sudjelovali u projektu izgradnje JTAC tornja.

Američki veleposlanik Robert Kohorst poručio je kako je SAD ponosni saveznik Hrvatske.

- Toranj pred nama simbol je kontinuirane podrške  Sjedinjenih Američkih Država Hrvatskoj u modernizaciji Oružanih snaga', dodao je.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov posebno se zahvalio Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu, Uredu za obrambenu suradnju, Nacionalnoj gardi Minnesote te Zapovjedništvu Američkih snaga za Europu kazavši kako će s današnjim danom doći do podizanja na višu razinu kompatibilnosti i interoperabilnosti Hrvatske vojske sa saveznicima i partnerima.

Korištenje tornja omogućit će naprednu obuku

-
Za Republiku Hrvatsku Sjedinjene Američke Države su najvažniji strateški partner u održavanju i razvijanju hrvatskih obrambenih sposobnosti. Naša ambicija je dostignutu razinu sposobnosti održavati i unaprijediti', kazao je Šundov.

Kontrolno - nadzorni toranj (Range Control Tower) koji je na vojnom poligonu u Slunju izgradilo Zapovjedništvo Američkih zrakoplovnih  snaga u Europi (USAFE) osigurat će sigurno i uspješno vođenje i nadzor obuke i vježbi s bojnim gađanjem na zrakoplovnom strelištu vojnog poligona ''Eugen Kvaternik''.

Projekt izgradnje JTAC tornja USAFE je financiralo s 850.000 dolara. Kontrolori bliske zračne potpore kvalificirani su pripadnici oružanih snaga koji s određenog položaja upravljaju djelovanjem borbenih zrakoplova koji provode blisku zračnu potporu i druge napadne zračne operacije.

Izgradnja kontrolno - nadzornog tornja inicirali su pripadnici hrvatske i američke vojske, nakon višegodišnje suradnje u provedbi zajedničke obuke i vježbi, ističe Ministarstvo obrane (MORH).

Korištenje RC tornja omogućit će naprednu obuku na bilateralnoj razini između postrojbi HV-a i USAFE, razvoj i održavanje JTAC sposobnosti, implementaciju operativnih i sigurnosnih procedura u obuci prednjih zračnih kontrolora i zračnih snaga USAFE, prvenstveno iz zračne baze Aviano koji nemaju sličnih mogućnosti obuke u Italiji.

Uz to, korištenje tornja unaprijedit će obuku posada helikoptera Kiowa Warrior OH 58D, a u bliskoj budućnosti i u obuci pilota helikoptera MH-60 Black Hawk i pilota novih borbenih aviona, a postrojbama kopnenih snaga HV-a omogućiti potpuni nadzor i kontrolu združenih vatri na poligonu, kontrolu uporabe zračne potpore, kao i koordinaciju upotrebe bespilotnih letjelica tijekom vježbi i uvježbavanja postrojbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!