Službenici u pravosuđu traže povećanje plaća

17.05.2023.

21:37

Autor: HRT/Dnevnik

Iva Šušković, čelnica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika

Iva Šušković, čelnica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika

Foto: HTV / HRT

I dalje nema dogovora o povećanju plaća službenicima i namještenicima u pravosuđu. Sindikati su, nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu pravosuđa i uprave, na kojem je uz resornog ministra bio i ministar rada, ponovili svoje zahtjeve, a to je povećanje plaća za 400 eura. Pregovori se nastavljaju idući tjedan.

- Mi se toplo nadamo da će se ipak ovaj problem u končanici riješiti pozitivnim ishodom upravo za stolom, jer nije valjda da Vlada svoje zaposlene u stvari na neki način prisiljava da kroz društvene akcije, štrajkove i slično tjera da traže ono što smo u stvari trebali već odavno ostvariti, izjavila je nakon današnjih pregovora Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. 


Sastanaku, na kojem su predstavnici sindikata istaknuli da od svojeg zahtjeva za povećanjem plaća ne odustanu, ovaj put je uz ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu, bio i ministar rada, socijalne politike i obitelji Marin Piletić


Piletić je, nakon drugog sastanka, onog s predstavnicima sindikata medicinskih sestara i tehničara, koji također traže povećanje plaća, rekao je kako bi s 1. siječnja 2024. novi zakon o plaćama trebao biti na snazi, a u kojem će biti novi koeficijenti i osnovica. Najavio je da će Zakon biti upućen u saborsku proceduru u lipnju.


Također je tom prilikom najavio da će u petak, nakon sjednice Vlade, pozvati sve predstavnike reprezentativnih sindikata da potpišu dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru i Kolektivnom ugovoru gdje su nakon tri kruga pregovora usuglasili povećanje iznosa regresa za svih 235.000 službenika u državnim i javnim službama.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!