Smanjen opseg usluge besplatnog taksi prijevoza onkoloških pacijentica

11:58 / 17.06.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Akcija "Nisi sama, ideš s nama"

Akcija "Nisi sama, ideš s nama"

Foto: Izvor: / Shutterstock

Usluga besplatnog taksi prijevoza Nisi sama ideš s nama će se zbog nedostatka sredstava od 27. lipnja moći koristiti samo za odlazak na kemoterapije i imunoterapije, a ne i zračenje, i to samo za žene koje kreću s neke zagrebačke adrese.

- Cijela se usluga temelji na donacijama i godinama našeg volonterskog rada i uloženog truda. Ne želimo da se ukine, ali više ne možemo iznad svojih mogućnosti, rekla je Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same i voditeljica projekta Nisi sama ideš s nama.

Njime se dosad pomoglo brojnim onkološkim pacijenticama na njihovu putu prema izlječenju - zahvaljujući donacijama platili su 1,199.121,01 kuna taksi računa za 19.389 vožnji i 567 žena.

Manje od pola ih je iz Zagreba, a ostale su iz Velike Gorice, Samobora, Zaprešića, Sesveta, Ivanje Reke i drugih okolnih mjesta, što značajno poskupljuje mjesečne troškove - po jednoj ženi znaju preći 10.000 kuna. Tom velikom broju žena sada će usluga biti dostupna od točke u Zagrebu do koje će doći u svom aranžmanu.

Kalogjera kaže kako troškove taksi prijevoza na kemoterapiju u razvijenijim društvima preuzima država, no obećanja koja su dobili od pojedinih saborskih zastupnika da se ide u tom smjeru ostala su samo obećanja.

Udruzi potrebna pomoć za nastavak djelovanja

Nakon što je s Gorankom Perc, dopredsjednicom udruge, napravila velik posao u organizaciji taksi prijevoza i humanitarnih akcija, i to u okolnostima pandemije, Kalogjera kaže da se nada kako je to samo privremena kriza i da uslugu neće morati ugasiti.

Kako bi se ženama i dalje omogućio dostojanstven odlazak na terapije, sad i udruga treba pomoć. Naime, donacije prikupljene u posljednje dvije humanitarne akcije ne pokrivaju troškove projekta, koji su s obzirom na gospodarsku situaciju iz mjeseca u mjesec sve veći.

Udruga je dosad platila i oko 400.000 kuna za izradu majica, torbi i ostalih predmeta, koje za vrijeme trajanja humanitarne akcije poklanjaju donatorima. Ukupni trošak projekta je veći od 1,5 milijuna kuna.

Do 29. srpnja traje 11. humanitarna akcija u kojoj je do sada prikupljeno 12.188,25 kuna, što jedva pokriva četvrtinu trenutačnog mjesečnog troška.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!