10:43 / 19.10.2020.

Autor: Studio 4/IMS/HRT/B.V.M.

Smanjen trend odbijanja poslova

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Najviše je otkaza u turističkom sektoru, trgovini na malo i pomoćnim uslužnim djelatnostima.
Na današnji dan je 151 230 nezaposlenih osoba. Jedan od razloga je i Covid kriza. Riječ je o stopi od 6,4%. Ipak, do kraja godine ne očekuje se znatnije povećanje nezaposlenih, rekla je u Studiju 4 Ruža Hrga, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

➡️ COVID-19 - najnovije informacije 
➡️ Obustava proizvodnje i otpuštanja u tekstilnoj industriji
➡️ Počele ovrhe, uvođenjem moratorija ostalo ih je oko 1 200 000

107 000 poslodavaca je koristilo potpore za očuvanje radnih mjesta, za oko 600 000 radnika, istaknula je Ruža Hrga.

- Vlada će i dalje raditi na tome da sačuva svako radno mjesto i ne očekujemo znatno povećanje registirane nezaposlenosti do kraja godine, tim više što je to i trend svake godine s obzirom na sezosnke poslove, izjavila je Hrga.

Najviše je otkaza u turističkom sektoru, trgovini na malo i pomoćnim uslužnim djelatnostima.

Prema podacima HZMO-a porast je zapošljavanja u građevinskom sektoru, te obrazovanju i zdravstvu. Najviše bi kaže, mogle biti ugrožene djelatnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Dugoročni trendovi tvrdi, govore da će porasti zapošljavanje stanovništva, a HZZ priprema i programe za aktivaciju stanovništva.

- Konkretno riječ je o obrazovanju nezaposlenih, od 1. rujna i obrazovanje zaposlenih, ali i ostale tražitelje posla. Sredstva imamo, navodi Hrga.
I zemlje EU bilježe povećanje stope nezaposlenosti, pa ni Hrvatska nije izuzetak, dodaje.

Prilagoditi smo, navodi,  usluge da naši nezaposleni sve mogu odraditi online. HZZ se maksimalno prilagodio novim načinima poslovanja.

- U posljednje vrijeme se smanjuje trend odbijanja poslova, na što su jednim dijelom utjecale i promjene na tržištu rada, a do kraja godine očekujemo neznatno povećanje nezaposlenosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!