Smanjuje se poplavljeno područje općine Dicma

17:31 / 14.12.2021.

Autor: P.F./Hina

Poplava u Dicmu

Poplava u Dicmu

Foto: HTV / HRT

Poplava zbog obilne kiše i nabujale rijeke Suvaje na području općine Dicma se povlači pa je trenutačno pod vodom oko 30% područja te općine u Cetinskoj krajini, a u proteklih tjedan dana bilo je poplavljeno i 50%, doznaje se od općinskog načelnika Petra Maretića.

- Uputio sam zahtjev županu splitsko-dalmatinskom Blaženku Bobanu da se zbog poplave proglasi elementarna prirodna nepogoda na područje općine Dicma te očekujemo da županijsko povjerenstvo izađe na teren radi procjene štete i da utvrdi jesu li ispunjeni uvjeti za proglašenje elementarne prirodne nepogode, rekao je općinski načelnik Petar Maretić za Hinu.

Objasnio je kako je općinsko povjerenstvo procijenilo da su štete od poplave na području općine Dicma veće od pola milijuna kuna, čime su ispunjeni zakonski uvjeti da se elementarna nepogoda može proglasiti ako je šteta veća od 20% prošlogodišnjeg proračuna te općine, što je 480.000 kuna.

Maretić je rekao kako je zadužio stručnu osobu da osmisli koncepcijsko rješenje za tok Suvaje kako ta rijeka ne bi više uzrokovala poplave na području općine Dicma.

- Takvo rješenje toka rijeke Suvaje stajalo bi oko 10 milijuna kuna i mi ćemo od Hrvatskih voda tražiti da se uključe u taj projekt, najavio je Maretić.

Dodao je kako je planirano da koncepcijsko rješenje toka Suvaje bude stručno osmišljeno do travnja iduće godine, nakon čega će on taj projekt dostaviti Hrvatskim vodama.

- Mi posjedujemo snimke rijeke Suvaje napravljene dronom iz zraka, koje će pomoći u osmišljavanju koncepcijskog rješenja za tok te rijeke kako ona ubuduće ne bi uzrokovala poplave, rekao je Maretić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!