Smeće na Trgu bana Jelačića - što kažu odgovorni

10.09.2018.

18:23

Autor: B.S.LJ./HRT

default error photo
Iz Zagrebačke Čistoće kažu da je otpad odvezen u kasnim noćim satima i zbrinut na pravilan način.
Prizor snimljen na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u subotu oko 21 sat izazvao je negodovanje građana. Od jednog čitatelja dobili smo fotografije na kojima se vidi kip bana Jelačića, a oko njega hrpa smeća. Tko je odgovoran, pitali smo organizatore ZeGeVeGea koji su tamo u to vrijeme održavali festival. Pitali smo i Grad Zagreb, iz kojega nam kažu da je otpad odvezen u kasnim noćim satima i zbrinut na pravilan način.

Najviše čudi to što je smeće ostalo iza festivala koji promovira - održivo življenje.

Iz zagrebačke Čistoće su nam odgovorili kako je organizator manifestacije obvezan održavati čistoću na površini koju koristi. Mora, kažu, i u roku dva sata nakon isteka odobrenog vremena ukloniti i naprave te korištenu površinu dovesti u prvobitno stanje.

Prije održavanja manifestacije sa Zagrebačkim holdingom, odnosno Čistoćom, organizator mora dogovoriti prikupljanje miješanog komunalnog te ostalih vrsta otpada i čišćenje korištene javne površine.

Snimio čitatelj

Ako je sve bilo tako dogovoreno, kako se onda smeće našlo na Trgu i oko samog kipa bana Jelačića, pitali smo Katju Matovinu, koordinatoricu festivala. Odmah napominje kako otpad nije bio u dodiru sa spomenikom niti njegovim podnožjem već ispred kontejnera koji su se nalazili iza spomenika.

Na festivalu su, kaže Matovina, cijelo vrijem bili postavljeni kontejneri za staklo, plastiku, za miješani otpad i dva kontejnera za papir, a posebno još i kante s mogućnošću razvrstavanja pred restoranima.

"Za vrijeme festivala je sve funkcioniralo dosta dobro i bilo je dovoljno kontejnera i kanti. Na kraju festivala kada su izlagači otišli i kada je cijeli Trg očišćen, sav dodatni otpad je odjednom pristigao pred kontejnere u kojima više nije bilo mjesta. Djelatnici Čistoće došli su brzo i u roku te krenuli u raščišćavanje. Vjerujemo da su svi svjesni da se na kraju bilo kojeg događanja stvori otpad veći nego za vrijeme trajanja događanja", objašnjava.

Poručuju da će na temelju ovogodišnjeg iskustva pokušati u suradnji s Čistoćom druge godine dodatno povećati broj kontejnera, kao i naći mjesto gdje bi bilo najbolje da budu postavljeni.

"Naime, kako nam je cilj da se što više otpada razvrstava, nastojali smo da kontejneri i kante budu što dostupniji, a opet da ih ne bude previše kako ne bi narušavali izgled festivala i smetali građanima. Koristimo i ovu priliku da naglasimo važnost odvajanja otpada. Unatoč stalnom apeliranju i svom našem trudu dosta otpada je završilo nerazvrstano, a bilo je i slučajeva bacanja običnog otpada u kante za staklo, plastiku i papir", kaže Matovina i za kraj moli sve da razvrstavaju otpad i odlažu ga primjereno, neovisno nalaze li se kod kuće ili su u gradu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!