14:25 / 04.12.2019.

Autor: M.Š./P.F./HRT

Smijenjeni ravnatelj bolnice Srebrnjak: "Staljinističke metode"

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iz Dječje bolnice Srebrnjak poslali su medijima hitno priopćenje koje prenosimo u cijelosti.
Docent Boro Nogalo potvrdio je Hini da ga je Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak smijenilo s dužnosti ravnatelja. Kao razlog naveli su proceduralne nepravilnosti u zapošljavanju liječnika u zadnjih sedam godina, što je odbio i ocijenio da je smijenjen staljinističkim metodama.

- Smijenjen sam po pravdi Boga staljinističkim metodama, izjavio je Hini Nogalo koji opovrgava bilo kakve nepravilnosti u zapošljavanju liječnika u tu bolnicu.

Za svoju smjenu proziva predsjednicu Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak Anu Stavljenić Rukavinu te tvrdi da je ona, iskorištavajući svoj službeni, društveni i politički položaj u svojstvu predsjednice Upravnog vijeća, odlučila u ime i za račun interesne skupine koju zastupa pokrenuti postupak razrješenja njegove dužnosti prije isteka mandata.

Kao mogući povod navodi želju za preuzimanjem i kontrolom nad projektom Dječje bolnice Srebrnjak koja je u srpnju ove godine potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u Hrvatskoj financiran iz strukturnih fondova EU, vrijednosti 60 milijuna eura.

Hitno priopćenje Dječje bolnice Srebrnjak

Prethodno su iz Dječje bolnice Srebrnjak poslali medijima hitno priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

- Dopustite da vam uputimo zabrinjavajuće radnje i postupanja predsjednice Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak prof. dr. sc. Ane Stavljenić Rukavina.

Dotična je iskoristila svoj službeni, društveni i politički položaj predsjednice Upravnog vijeća te uime i za račun interesne skupine koju zastupa odlučila pokrenuti postupak razrješenja dužnosti doc. dr.sc. Boru Nogala, ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, prije isteka njegova mandata.

Mogući povod tomu jest činjenica da je Dječja bolnica Srebrnjak 12. srpnja 2019. u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, predsjednika Skupštine grada Zagreba Drage Prgometa i ostalih resornih ministara potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u RH financiran iz strukturnih fondova EU-a u vrijednosti 60 milijuna eura (441,5 mil. kuna) želeći preuzeti kontrolu nad njim.

Također, Europska komisija na čelu s europskim povjerenikom za zdravlje i sigurnost hrane Vytenisom Andriukaitisom ocijenila je europski projekt Dječji centar za translacijsku medicinu Srebrnjak jedinim centrom svjetske razine u translacijskoj medicini iz područja pedijatrije u Europi u razdoblju financijskog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Dječja bolnica Srebrnjak klinički je dio Medicinskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, referentni je centar Ministarstva zdravstva RH, na ponos Hrvatske Europski je centar izvrsnosti za astme i alergiju, prva je bolnica prijatelj djece u RH, ugledan je član organizacije "Health Promoting Hospitals" te je prva i jedina potpuno međunarodno akreditirana državna javna bolnica u RH (DNV–GL-međunarodni akreditacijski standard).
EU ulaže u Zagrebu u istraživački centar svjetskoga ranga za dječju medicinu
Stoga je neshvatljivo da se nakon takvih rezultata smjenjuje ravnatelj i uprava bolnice u roku od samo dva dana na temelju neargumentiranih i neprovjerenih razloga.

Bolnica ima urednu, transparentnu i sljedljivu dokumentaciju kojom se svi ti navodi opovrgavaju, a suradnja s Upravnim vijećem i gradonačelnikom bila je kontinuirana i neupitna.

Mogući je razlog to što se nakon mukotrpnoga desetogodišnjeg rada na projektu smjenom ravnatelja i Uprave namjerno ugrožava provedba i preuzima se europski projekt koji je proglašen strateškim projektom, a što će imati negativne konotacije i dalekosežne posljedice u Europskoj uniji.

Ugroza projekta primarno će utjecati na dobrobit najosjetljivije skupine bolesnika odnosno djece, navode među ostalim u priopćenju iz bolnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!