20:06 / 20.02.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Smilja i Ivica - ljubav jača od virusa

Zajedno u staračkom domu

Zajedno u staračkom domu

Foto: HTV / HRT

Za koji dan obilježavaju čak šezdeset prvu obljetnicu braka, a posljednjih godina žive u jednom zadarskom domu za starije. Oboje su preboljeli Covid-19. Ona je završila i u bolnici, nisu se vidjeli mjesec dana. Sada su ponovno zajedno.

Oboje sa štapom, nakon toliko godina, poput blizanaca, usklađeni. Smilja loše vidi, a Ivica, nakon zaraze koronavirusom, teže hoda. On je njezine oči, a ona njegove noge lagane, potporanj.

Kada je Smilja hitno prevezena u bolnicu, prišapnuli su nam upućeni Ivica je ronio suze. Smilja se koronavirusom zarazila prva, u studenom, i završila u bolnici. Ivica, malo poslije i sam bolestan. Kaže, tada mu je bez nje bilo najgore u životu.

Mislio je da je gotova, kaže. Ali - ma kakva gotova. Tek su u osamdesetima. Lijepo je sad, nakon dugog boravka u zatvorenom i mjesec dana odvojenosti, izaći na zrak. Ruku pod ruku, naravno. Šale se da su u svojoj sobici u domu poput studenata, cimera.

I nakon šesdeset godina zajedno, padne poljubac. Ipak se s njihova balkona vidi zadarska sfinga, koja je i napravljena upravo zbog ljubavi.

Legenda kaže da sfinga ispunjava ljubavne želje. No njima ne treba, oni su svoju ispunili i žive je svaki dan. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!