07:49 / 20.02.2019.

Autor: Ivica Grudiček/D.M./P.F./HRT

Smiljana Dominić Srnec u istražnom zatvoru zbog ubojstva

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon ispitivanja u Državnom odvjetništvu slijedi iskaz i pred sucem istrage koji joj može odrediti pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.
Smiljani Dominić Srnec, za koju se sumnja da je tupim predmetom usmrtila svoju sestru Jasminu te njezino tijelo stavila u zamrzivač, sutkinja istrage odredila je jednomjesečni istražni zatvor.

Sutkinja je zaključila kako postoji osnovana sumnja da je počinila kazneno djelo ubojstva sestre, čime je ostvaren temeljni uvjet za određivanje zatvora. Odredila ga je zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost utjecaja na svjedoke u istrazi, kao i na opasnost da će počiniti novo kazneno djelo.

Osumnjičena je odvedena u varaždinski zatvor. Istražni zatvor traje od 16. veljače, kada je osumnjičena privedena. Inače, osumnjičena već ima pravomoćnu presudu zbog lažnog prijavljivanja kaznenog djela razbojništva.

Prije toga četrdesetpetogodišnja Smiljana Dominić Srnec ispitana je u varaždinskom Državnom odvjetništvu. Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Darko Galić potvrdio je da je Državno odvjetništvo provelo prvo ispitivanje, no rekao je kako o sadržaju ispitivanja ne može govoriti.

Galić ističe kako zasad prikupljene činjenice ukazuju da je počinjeno kazneno djelo ubojstva (članak 110 Kaznenog zakona), a hoće li takva kvalifikacija ostati i u daljnjem tijeku postupka ovisit će o činjenicama koje će biti utvrđene.

- Istraga prema Zakonu o kaznom postupku traje šest mjeseci, a mi ćemo nastojati istragu završiti u tom roku. Zasad imamo kvalifikaciju kaznenog djela ubojstva, no to ne znači da je to konačna kvalifikacija, izjavio je Galić.

Pojasnio je kako je nakon provedenog ispitivanja počeo teći rok od 48 sati u kojem je Državno odvjetništvo dužno odlučiti o pokretanju istrage, odnosno donijeti rješenje o provedbi istrage, a nakon što ono postane pravomoćno tada istraga može početi.

- Provedbom istrage nastojat ćemo utvrditi i druge činjenice koje s većom izvjesnošću govore o tome da je osumnjičena počiniteljica tog kaznenog djela, rekao je Galić.

Državno odvjetništvo u istrazi će ispitati svjedoke, provesti potrebna vještačenja, prikupiti dokumentaciju i druge dokaze.

Podsjetimo, jučer je na patologiji čakovečke bolnice završena obdukcija koja je pokazala da je Jasmina Dominić umrla nasilnom smrću. Prema riječima odvjetnika, Smiljana Dominić Srnec pred čakovečkom policijom branila se šutnjom te je ondje pritvorena od subote.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!