08:25 / 14.11.2019.

Autor: Ivica Grudiček/T.V./HRT

Smiljana Srnec ispitivala svjedoka

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Danas je nastavljeno suđenje na varaždinskom Županijskom sudu Smiljani Srnec koju se tereti da je ubila sestru Jasminu i njeno tijelo sakrila u zamrzivač u Palovcu prije gotovo dvadeset godina.
Danas je nastavljeno suđenje na varaždinskom Županijskom sudu Smiljani Srnec koju se tereti da je ubila sestru Jasminu i njeno tijelo sakrila u zamrzivač u Palovcu prije gotovo dvadeset godina.

Svjedočilo je četvero svjedoka bliskih obitelji Dominić i Srnec. Jedan od svjedoka je dobio napadaj anksioznosti te će svjedočiti kasnije.

Svjedokinja Sonja Šamarija bivša je Smiljanina prijateljica, tvrdi da je Smiljana rekla da joj je sestra Jasmina u Francuskoj. Tim odgovorom nije bila zadovoljna Smiljana Srnec koja je na sudu verbalno napala svjedokinju Šamarija kojoj je kazala da ne govori istinu.

Drugi svjedok je automehaničar Vladimir Matić, vlasnik prostora u kojem se nalazi kafić Domino u Palovcu. Kaže da je imao dobar odnos s pokojnim ocem Martinom Dominićem. Tvrdi da je Martin bio odličan čovjek, dobar, veseo, nježan, kad je popio krenule su mu i suze. Kad je popio bio je dobar, poštenjak nije radio probleme i nepodopštine - kaže. Nikada nije spominjao svoje kćeri, ništa oko Jasmine nije govorio - prisjeća se Vladimir.

Na pitanje o Smiljani Srnec kaže da se sjeća da je radila kao konobarica, oko Jasmine ništa nije znao. Po selu se govorilo da je nestala, da je vani ali s obitelji o tome nisam razgovarao. Smiljana kad je radila kod mene od 2005. bila je živahna, ali nikakvih problema nije bilo, zaključuje Matić.

Na ispitivanje je stigao i treći svjedok Boris Kocijan koji je u daljnjem srodstvu s optuženicom. Na pitanje tužiteljice kakva je bila Jasmina - rekao je da je bila pozitivna, vedra.  Nakon nestanka Jasmine pitao sam oca i majku Katarinu gdje je - kaže da je majka rekla da je u Zagrebu i da će se uskoro vratiti. S ocem Martinom sam se našao u kafiću - plakao je za Jasminom, rekao je da ne zna gdje je. Sa Smiljanom od 1998. godine nisam uopće kontaktirao, kaže. Bila je jedna situacija gdje su se sestre svađale. Bilo je to prije 23, 24 godine - ušao sam u kuću - vikale su, tukle su se. Jasmina je istrčala van i rekla - Bježi! Vidio sam Smiljanu koja baš nije izgledala normalno. Izgledala je rastreseno, čudno, loše i opasno. Malo divljački - rekao je svjedok Boris Kocijan. Oči nisu imale zjenice, kao da joj je pjena na usta išla - zaključuje Kocijan te dodaje - Jasmina je tada rekla - Ta nas bo zatokla! zaključio je Boris Kocijan.

Smiljana Srnec je iskoristila svoje pravo i počela ispitivati Borisa Kocijana. Tvrdi da ne govori istinu, da ona voli svoju sestru te da je nije ubila. Tijekom ispitivanja Smiljana Srnec je plakala.

Iako je ztražila blagodat nesvjedočenja - sud će ipak ispitati Jasmininu i Smiljaninu majku Katarinu Dominić - zaključak je sudskog vijeća.

Podsjetimo - u posljednjih mjesec i pol koliko traje suđenje ispitano je desetak svjedoka, pet stručnjaka od psihijatra do liječnika sudske medicine.

Državno odvjetništvo želi dokazati da je Smiljana Srnec tupim predmetom ubila svoju sestru Jasminu i njeno tijelo gotovo dva desetljeća sakrila u škrinju, dok obrana optužbu opovrgava te pokušava dokazati da to nije mogla sama napraviti.

Na sljedećem bi ročištu pred varaždinskim sucem Tomislavom Brđanovićem trebali biti ispitani i policijski službenici koji su radili na slučaju nestale Jasmine te nisu 2005. posumnjali da se u kući u Novoj ulici 29 dogodilo ubojstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!