07:39 / 25.10.2018.

Autor: I.H./HRT

Smisao digitalizacije? Klikom miša produžiti vozačku ili registrirati vozilo

Foto: D. Erceg/Pixsell

Foto: D. Erceg/Pixsell

Foto: - / PIXSELL

Tehnologije dolaze nezaustavljivo, dinamika ovisi o nizu faktora koji čine društvo. U prednosti će biti oni koji su spremni na promjene, mi moramo mijenjati zakone, moramo shvatiti da je to neminovno, rekao je Maglić.
Kada kažemo 'digitalna transformacija Hrvatske', mnogi se pitaju što je to.  Digitalna transformacija Hrvatske bi poduzetnicima trebala poslovanje učiniti konkurentnijim i efikasnijim. O tome su za "Dobro jutro, Hrvatska" govorili Đuro Lubura, izvršni direktor Digitalne Hrvatske i Ivan Maglić iz Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti HUP-a.

- Dalić najavila izradu nacionalne strategije digitalizacije gospodarstva
- Jedinstveno digitalno tržište u EU još ne postoji
- Hrvatska i Slovenija na zapadnom Balkanu vodeće po digitalizaciji, ali Hrvatska još zaostaje
 

Lubura je rekao da je digitalizacija promjena svih poslovnih procesa, našeg odnosa s državom, odnosa unutar kompanija koji će nam omogućiti i nove poslovne modele i sve dobrobiti koje nam omogućuje današnja tehnologija.

Naša tehnologija baš i nije na nivou. Lubura kaže da mi nismo na najboljoj razini što se tiče infrastrukture u ruralnim područjima, ali da u zadnje vrijeme imamo određeni napredak. "U odnosu na prošlu godinu RH je napredovala za jedno mjesto, taj napredak nije dovoljan", kaže Lubura, "jer druge države napreduju brže". Pojasnio je da su internet i električna energija preduvjet jer ne možemo govoriti o digitalizaciji i o novim tehnologijama ako nemamo električnu energiju i internet dostupan svugdje.

Istraživanje digitalne RH je pokazalo da više od 3/4 ljudi očekuje u RH da imaju dostupan internet bilo kad i bilo gdje, Lubura kaže da to nažalost još nije tako, ali situacija se popravlja.

Privatni sektor otišao naprijed, javni se još bori

Privatni sektor je otišao naprijed što se tiče digitalizacije, dok se javni sektor još bori. Maglić kaže da je to zbog toga što se događa na tržištu - privatni sektor mora pratiti partnere koji su uglavnom inozemni. Kazao je da se događa revolucija, neke tehnologije oko nas su eksponencijalno promijenile društvo i to potrošački dio društva. Tu prvenstveno misli na mobilne tehnologije, društvene mreže i senzore u objektima oko nas, to je omogućilo da je promijeni paradigma i način komunikacije. "Digitalno poslovanje se danas definira kao mogućnost komunikacije i nestanka veze između virtualnog, digitalnog i fizičkog svijeta, a kompanije su to prepoznale", dodao je.

Govoreći o tome koliko će digitalizacija javnog sektora pomoći poduzetnicima, ali i građanima, Maglić kaže da se događa puno pozitivnih promjena u državnim agencijama. Smisao je da, koristeći blagodati tehnologije, one stvari koje smo vidjeli u privatnom sektoru, možemo vidjeti i u državnom, poput produženja vozačke dozvole ili registracije automobila. Dodao je da ćemo puno toga raditi komfornije.

"Uspjesi svjetskih globalnih kompanija koji su glavni brendovi digitalizacije su nastali zbog njihovih glavnih motiva, a to je komfor. Oni žele uslugu sada, u ovom trenutku i ovdje, bez da nekamo moraju ići", dodao je Maglić.

Digitalizacija u turizmu procvjetala

Lubura se osvrnuo na dobar utjecaj digitalizacije u turizmu koji je procvjetao - klikom miša možemo rezervirati smještaj bilo gdje. "To je građanima donijelo mogućnost da budu dostupni bilo gdje u svijetu, nema više 'zimmer frei' ploča", dodao je.

Zakoni su privatnim poduzetnicima često prepreka, oni imaju ideje i prilike koje je teško uklopiti u zastarjele zakone, dodao je Lubura. Nove tehnologije su omogućile da možemo unaprijed znati koliko će nas neke usluge koštati, poput taxi usluge, i možemo reagirati ako nismo zadovoljni.

Maglić je kazao da smo, što se zakona tiče, u jednom zanimljivom, povijesnom trenutku. "Tehnologije dolaze nezaustavljivo, dinamika ovisi o nizu faktora koji čine društvo. U prednosti će biti oni koji su spremni na promjene, mi moramo mijenjati zakone, moramo shvatiti da je to neminovno", dodao je.

"Treba nam veća brzina javne uprave"

Hrvatska polako napreduje, treba nam puno toga. "Privatni sektor mora shvatiti o čemu govorimo i da njihova konkurencija ne stoji i njihov način poslovanja će biti potpuno drugačiji za godinu, dvije. I treba nam veća brzina javne uprave", rekao je Maglić.

Do mnogih proizvoda možemo doći online, Lubura kaže da je to sigurno, samo treba biti pametan. Kaže da treba voditi računa o sigurnosnom askeptu, ali to nije nešto zbog čega ne bi trebali koristiti nove tehnologije. "Privatni sektor vodi računa da ne izgubi na ugledu, da ne izgubi klijente i oni će uvijek pratiti sigurnosne trendove", dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!