11:38 / 22.08.2020.

Autor: HTV/IMS

Smjena gostiju na hrvatskim autocestama i obali

-

-

Foto: - / -

Zbog novih pravila europskih zemalja i porasta broja zaraženih u Hrvatskoj, na graničnim prijelazima stvaraju se gužve. No, ipak ima i onih koji tek dolaze na našu obalu.

Zbog novih pravila europskih zemalja i porasta broja zaraženih u Hrvatskoj, na graničnim prijelazima stvaraju se gužve. No, ipak ima i onih koji tek dolaze na našu obalu.
Od jutra pojačan je promet na većini cesta prema moru.
●  Koronavirus - najnovije dnevne informacije

Tijekom dana bio je pojačan promet na većini cesta prema moru, a bilo je gužvi i na autocestama, Jadranskoj magistrali, Istarskom ipsilonu te u trajektnim lukama i pristaništima.

Prema podacima sustava eVisitor u našoj zemlji trenutačno je 670.000 turista od čega je oko 120.000 domaćih. Od 1. do 21. kolovoza ostvareno oko 2,2 milijuna dolazaka te 16,4 milijuna noćenja. U odnosu na isto razdobolje lani ostvareno je 70% noćenja.


Na Lučkom u Zagrebu osjeti se smjena turista. Neki napuštaju Hrvatsku, a njemački državljani unatoč tomu što smo na crvenoj listi dolaze na Jadran. Kažu nam kako ne strahuju od koronavirusa:

Od ranoga jutra pojačan je promet na Rupi - kvarnerskoj granici sa Slovenijom. Na graničnim prijelazima u Istri nije bilo duljih čekanja. 

- Primjećujemo itekako pojačani odljev, pogotovo Austrijanaca. Austrijanci su bili do prije tjedan dana na otprilike 50 posto, sada su pali na 20 posto prošlogodišnjih brojki. Kod Slovenaca se to još ne uočava, oni su trenutačno na 80-ak posto prošlogodišnjih noćenja. Međutim, sveukupno gledano, sezona dosad je daleko iznad očekivanja, kazala je za HTV Ivana Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.Na graničnim prijelazima u Istri nema duljih čekanja. Na Kaštelu u smjeru Slovenije nema puno slovenskih i talijanskih tablica. Većinom kažu, kako nitko nije prekinuo godišnji zbog koronavirusa, a svi koji dolaze u Hrvatsku nisu osobito zabrinuti zbog pandemije. 

Turista ima i u splitskoj trajektnoj luci. Unatoč tomu što je njihova zemlja Dalmaciju stavila na crvenu listu zbog koronavirusa, iz Njemačke se dolazi na ljetovanje.

Turistički rezultati nadmašili su očekivanja s obzirom na pandemiju, a kako vidimo na cestama - gosti i dalje pristižu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!