11:21 / 01.11.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

Smrt studentice u Splitu: "Za takvu vožnju predlažem izravnu zatvorsku kaznu"

-

-

Foto: - / -

Željko Marušić s Fakulteta prometnih znanosti komentirao je za "Studio 4" slučaj u Splitu u kojem je vozačica na pješačkom prijelazu u pijanom stanju ubila studenticu.
Nakon niza slučajeva u kojima su vozači pobjegli s mjesta nesreće ne pomogavši nastradalima stručnjaci su se dignuli na noge i zatražili da najteže prekršaje treba tretirati kao kaznena djela zbog kojih se može trajno oduzeti vozačka dozvola, pa čak i automobil.

Split: vozačica koja je Audijem usmrtila djevojku bila je pijana

Željko Marušić s Fakulteta prometnih znanosti komentirao je za "Studio 4" slučaj u Splitu u kojem je vozačica na pješačkom prijelazu u pijanom stanju ubila studenticu. Vozačica je, da bude još gore, pobjegla s mjesta nesreće. To u posljednje vrijeme nije rijetkost.

"Taj je slučaj slojevit i treba biti pouka. Naime, sve je počelo time što je dotičnoj oduzeta dozvola, da joj to nije bilo prvi put i da je očito dulje vozila s oduzetom vozačkom. Ovdje treba razmišljati o tome da je takva situacija indikacija za posebnu akciju. Takvih vozača nema baš mnogo. Policija treba kontrolirati dolaske navečer ili rano ujutro kad osoba sjeda za volan, treba reagirati. A onda to treba nadopuniti u Kaznenom zakonu. To treba biti izravno kazneno djelo. Za takvu vožnju predlažem izravnu zatvorsku kaznu", kaže Marušić.

Vezano za obijesnu vožnju i bježanje s mjesta nesreće kaže da nas to treba motivirati da unaprijedimo kaznene odredbe koje su donesene. "Recimo prema modelu koji vrijedi u nogometu - da postoji izravni crveni karton. To znači da ne trebate skupljati žute kartone, nego za izravno pogibeljne prekršaje, ali da za bježanje s mjesta nesreće ili bježanje policiji bude propisano 12 kaznenih bodova jer to znači poništenje vozačke dozvole", rekao je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!