12:45 / 26.07.2019.

Autor: Blanka Uzelac/A.M./HRT

Smrt turistice šokirala kupače, opet pozivi na oprez

-

-

Foto: - / -

Mlada kupačica poginula je u naletu glisera u Malinskoj na otoku Krku.
Austrijanka Verena Heinz (28) poginula je u Malinskoj na otoku Krku kada je na nju naletio gliser. U trenutku nesreće mlada turistica s ocem se kupala i ronila na dah, 300 metara od obale. Djevojka je imala ronilačku bovu promjera jedan metar.

- Upozoravamo na pravila glisiranja na moru

Prema propisima, dalje od sto metara ne smiju ni kupači, ni ronioci, ni zračni jastuci, dok je glisiranje zabranjeno na udaljenosti manjoj od tri stotine metara od obale.

Prema informacijama koje je dalo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, počinitelj ove teške pomorske nesreće je voditelj motorne sportsko-rekreativne brodice, državljanin Republike Hrvatske, koji je tijekom plovidbe kroz kupališni pojas udario u kupačicu te joj nanio teške, za život opasne ozljede.

- Ja sam bila na plaži i odjednom sam vidjela da oživljavaju ženu na gliseru, ona je bila nepomična i blijeda i bilo je jako stresno jer je cijela plaža gledala, bilo je mnogo djece, svi su bili prestrašeni. Zvali su odmah hitnu, ali dok je ona došla, već je tu bilo dosta krvi izgubljeno jer je cijela noga izgubljena, tako da je bilo možda čak i kasno da se išta poduzme, svjedoči jedna turistica.

- Upravitelj koji je bio na ovom plovilu imao je uredno voditelja brodice, alkotestiranje je pokazalo nulu. Ovo je splet nesretnih okolnosti, nažalost, završilo je tragično i ja bih iskoristio priliku da još jednom apeliram na sve sudionike u pomorskom prometu da se drže propisa, da ih strogo poštuju, jer poštujući propise najsigurniji su, poručuje Darko Glažar, kapetan Lučke kapetanije Rijeka.

Hitna pomoć odmah je stigla. Djevojka je preminula u vozilu hitne pomoći na putu prema riječkoj bolnici.

U trenutku nesreće plaža je bila prepuna kupača. Prema riječima očevidaca, nesreća je dogodila mnogo bliže obali, a ne 300 metara, kako se navodi u službenom priopćenju Ministarstva.

Kazne za nesavjesne sudionike u pomorskom prometu iznose od 500 do 10 tisuća kuna. U tijeku je istraga o okolnostima nesreće.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!