SMSTZ traži razrješenje ravnatelja NZHM Varaždinske županije

14.03.2023.

10:04

Autor: V.K./HRT/Hina

Nezadovoljstvo sindikata u varaždinskoj Hitnoj pomoći

Nezadovoljstvo sindikata u varaždinskoj Hitnoj pomoći

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Sindikat medicinske sestre/tehničari zajedno (SMSTZ) zatražio je u utorak razrješenje ravnatelja Nastavnog zavoda za hitnu medicinu (NZHM) Varaždinske županije Mladena Smoljaneca zbog, kako navode, nezakonitih radnji i mobbinga prema zaposlenicima.

Ovaj zahtjev sindikat je poslao nakon što je ravnatelj Smoljanec donio, a potom i povukao odluku da se medicinske sestre i tehničari u sanitetskom prijevozu ne smiju voziti u prednjem dijelu vozila, čak i kad nema pacijenata, navodi se u priopćenju SMSTZ-a.

Samo dva dana od donošenja te odluke, pod medijskim pritiskom ona je ipak povučena, ističu iz sindikata i dodaju da je ta odluka izazvala nezadovoljstvo među zaposlenicima.

Najavljuju da će zbog toga, ali i niza drugih nepravilnosti, u ime Sindikata protiv ravnatelja Smoljaneca podnijeti kaznenu prijavu, a zatražili su i hitni inspekcijski nadzor u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Sindikat, među ostalim, optužuje ravnatelja da sustavno ne isplaćuje posebne nagrade za Covid-19 djelatnije NZHM-a. Time su, tvrde, radnici oštećeni za više od 250 tisuća eura, a kažu i da Smoljanec konstantno guši sindikalne aktivnosti.

- Zaposlenici u sanitetskom prijevozu i dalje obavljaju hitne transporte, što je protivno Pravilniku o sanitetskom prijevozu. U slučaju da posao odbiju, prijeti im se disciplinskim mjerama, navodi se u priopćenju SMSTZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!