10:28 / 18.02.2021.

Autor: Hina/HRT

SMŽ: Prijavljen 37.321 oštećeni stambeni objekt, pregledano njih 27.035

Ruševine kapele sv. Blaža u Novom Selu Glinskom

Ruševine kapele sv. Blaža u Novom Selu Glinskom

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije do sada je prijavljen 37.321 oštećeni stambeni objekt, a pregledano je 27.035 objekata, izvijestili su u četvrtak ujutro iz te županije.

Neuporabljiva zbog vanjskih utjecaja su 332 objekta, a neuporabljivo zbog oštećenja je 3245 pregledanih objekata.


Privremeno je neuporabljivo i potreban je detaljan pregled za 2713 objekata. Privremeno je neuporabljivo i potrebne su mjere hitne intervencije za 3267 objekata.


Uporabljiv bez oštećenja je 621 pregledan objekt, a uporabljivo bez ograničenja je 5612 objekata.


Uporabljivo s preporukom o postupanju je 11.245 pregledanih objekata, naveli su iz Sisačko-moslavačke županije na temelju ažuriranih ArcGIS podataka.


Crveni križ poziva potrebite na Banovini da traže novčanu pomoć


Voditelj operacije za Petrinju iz Hrvatskog Crvenog križa Ivan Usmiani rekao je u emisiji HR-a Hrvatski radio za Banovinu kako je dosad pristiglo više od 24.000 zahtjeva, a za novčanu pomoć prikupljeno je više od 48 milijuna kuna.


Uz zahtjev za dodjelom novčane pomoći potrebno je priložiti potvrdu o šteti, a Usmiani je upozorio da se zahtjevi mogu predati još danas i sutra.


- Donacije se smanjuju, ali još uvijek imamo optimalne količine hrane, higijenskih i ostalih potrepština. U onom prvom valu to su bile većinom pojedinačne donacije građana, a sad su to većinom donacije velikih kompanija ili iz državnih robnih zaliha, rekao je Usmiani.


Kazao je i da Crveni križ ima dovoljno volontera, ali da će s obzirom na to da će na Banovini ova situacija trajati ovu i iduću godinu apelirao je na građane da se prijavljuju za volontere kako bi se po rasporedu pokrile potrebe kroz cijelu godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!