19:45 / 26.07.2018.

Autor: HRT

Snaga argumenata - održano Svjetsko debatno prvenstvo

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Zagreb je proteklih deset dana bio domaćin Svjetskog debatnog prvenstva. Okupilo se čak 600 sudionika iz 65 zemalja.
Zagreb je proteklih deset dana bio domaćin Svjetskog debatnog prvenstva. Okupilo se čak 600 sudionika iz 65 zemalja. U finalu, pred prepunim kinom Europa, snagu argumenata odmjerile su dvije najmnogoljudnije zemlje svijeta, a hrvatska debatna reprezentacija ponovila je prošlogodišnji uspjeh.

Stigli su iz svih dijelova svijeta, s istom strašću prema argumentiranoj raspravi, ali i etiketom koja ide uz to. "Ako pitate moje prijatelje, reći će da nisam štreber. Ali svi su moji prijatelji štreberi, tako da priznajem, štreberi smo" rekao je Dhaananjay Ashok iz indijske reprezentacije.

Možda i zato što sa 16 godina razmišljaju o temama poput ove zadane u finalu Svjetskog debatnog prvenstva.

"Mi branimo zapadne zemlje koje i dalje trguju oružjem i vojno surađuju sa Saudijskom Arabijom" rekao je Stond Yuong iz kineske reprezentacije.

Da bi došle do finala, reprezentacije Kine i Indije slavile su u 8 debata u žestokoj konkurenciji.

"Najveće svjetsko natjecanje do sad, 65 zemalja sudionica od Paname do Papue Nove Gvineje" rekla je Anastazija Stupar iz Hrvatskog debatnog društva.

"Kad je prvi put održano, prije 30 godine, natjecale su se zemlje u kojima je engleski službeni jezik. A sada u finalu imamo dvije zemlje kojima je to drugi jezik" rekla je Claire Ryan, glavna sutkinja prvenstva.

A ovo je treća najbolje plasirana reprezentacija kojoj engleski nije materinski jezik. "Stvarno smo jako ponosni na sebe jer smo pokazali da se možemo izboriti s nekim od najjačih reprezentacija svijeta" rekla je Alma Džafić, kapetanica hrvatske debatne reprezentacije.

Ove se godine najboljom pokazala Kina. Ostalima preostaje im brusiti argumente do sljedećeg prvenstva, dogodine u Šri Lanki.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!