15:11 / 22.02.2019.

Autor: HRT

SNAGA: Izmjene Zakona o MPO-u i dalje su samo najava

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Aleksić je kazao da su prije godinu dana upozoravali na manjkavosti i propuste u liječenju, ali do danas nema nekih većih pomaka.
Zastupnik stranke SNAGA Goran Aleksić na konferenciji za novinare upozorio je da su najavljene izmjene Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO) i dalje samo najava, da registar o MPO-u i dalje ne postoji, a zakonom propisani godišnji izvještaji samo su kozmetički prikaz neuspjeha s kašnjenjem od gotovo dvije godine.

Kazao je i da su prije godinu dana upozoravali na manjkavosti i propuste u liječenju, ali do danas nema nekih većih pomaka. Od ministra zdravstva Milana Kujundžića traže da ih uključi u radnu skupinu za izradu zakona, kako je i obećao.

Aleksićeva stranačka kolegica Katarina Turković Gulin napomenula je da su anestezija i analgosedacija omogućene u svim klinikama prilikom zahvata aspiracije jajnih stanica, laboratorijska dijagnostika radi se detaljnije, a renoviran je i Odjel humane reprodukcije KB-a Osijek koji su prema podacima Ministarstva zdravstva isticali kao kliniku s najlošijim rezultatima u Hrvatskoj.
U suradnji s HZZO-om ostvarene su, kazala je, i administrativne promjene vezane za D1 uputnice radi lakšeg ostvarivanja prava na odabir liječnika i ustanove u kojoj se pacijent želi liječiti.

- Potaknuli smo te promjene, međutim, ministar zdravstva obećao nam je u svibnju prošle godine da će nas uključiti u radnu skupinu za izmjene zakona, no to se do danas nije dogodilo, pa inzistiramo da nas uključe u tu radnu skupinu, poručila je Turković Gulin.

Skrenula je pozornost i na nedopustive razlike u privatnim klinikama ugovornim partnerima HZZO-a i javnim ustanovama.

- Dok u javnim ustanovama nema dodatnih troškova liječenja, u privatnim ustanovama, iako su partner HZZO-a, za liječenje je potrebno doplatiti i do nekoliko tisuća kuna, istaknula je, što potiče sumnju na pogodovanje privatnim klinikama na štetu pacijenata i javnih ustanova.

Kazala je i da zakon propisuje podnošenje godišnjeg izvješća o MPO-u, a posljednje je izdano u studenome 2018., ali za 2016., što je prekasno, neprihvatljivo, nedostatno i sramotno i riječ je samo o kozmetičkom prikazu.

Turković Gulin spornim smatra i to što ne postoji registar MPO-a.

- Važeći zakon jamči, a ne provodi činjenicu da nemamo registar banke s doniranim materijalima, a nema ni postupaka s doniranim materijalima. Da više ne bi naše ljude slali u inozemstvo na te postupke, nužno je uložiti veća sredstva nego se danas ulažu, pa će se smanjiti ukupan trošak liječenja jer se neće trebati po deset puta podvrgavati procesima bez ikakvog plana ili liječiti od tumora, kazala je.

Članica SNAGA-e Ana Šimić podsjeća da im je lani na sastanku s ministrom obećano i da će uvesti obvezno praćenje pojave malignih oboljenja te poručuje da ultrazvuk dojke treba postati standard.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!