08:20 / 27.02.2018.

Autor: HRT

Snijeg i dalje otežava svakodnevicu, u Bjelovaru osnovnoškolci bez nastave

Šibenik, foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Šibenik, foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Snijeg i dalje otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji te dijelu Dalmacije.
Snijeg i dalje otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji te dijelu Dalmacije.

Uz temperaturne minuse osjećaj hladnoće dodatno je pojačavao vjetar. Najhladniji u 7 sati bio je Zavižan (-20,3°C), a slično je bilo i drugdje - Delnice (12,5°C), Gospić (-11,8°C), Otočac (-10,6°C), Varaždin i Križevci (-9,9°C), Ogulin (-9,7°C), Bjelovar (-9,6°C), Zagreb (-8,1°C), Imotski (-7,3°C), Knin (-6,4°C), Rijeka (-5,4°C), Split (-5,2°C), Šibenik (-5,1°C), Zadar (-4,6°C), prenosi 
Državni hidrometeorološki zavod.

U Delnicama je, prema podacima od 7 sati, visina snijega bila 182 cm. To je najviša visina snijega od kada postoje mjerenja, od 1981. godine.  U Ogulinu je bilo 118 cm i time je izjednačen s dosadašnjim rekordom iz 1955. godine. U Plitvičkim jezerima bilo ga je 147 cm, što je dosad najviša visina izmjerena na tom području. U Makarskoj su izmjerena 2 cm, a na Lastovu 4 cm snijega.  

Zbog obilnog snijega i vrlo niskih temperatura u srijedu i četvrtak, 28. veljače i 1. ožujka, neće biti nastave u bjelovarskim osnovnim školama, priopćili su iz bjelovarske gradske uprave. Nastava bi se trebala održati 2. ožujka, a u slučaju daljnje odgode javnost će o tome na vrijeme obavijestiti.

Zbog snijega koji je noćas padao, u cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji na snazi su zimski uvjeti. Prema riječima načelnika županijskog Stožera za civilnu zaštitu Joška Cebala, ulažu se maksimalni napori da prometnice budu prohodne, a preporuka je vozačima da pripaze na mjestimičnu poledicu.

U Ravnoj Gori jutros je bilo -15 °C. U Delnicama je palo više od 175 cm snijega. Mišel Šćuka, načelnik općine Ravna Gora, kazao je da je ovih dana na tom području malo ekstremnija situacija koja iziskuje dosta truda kako bi se život stanovništva vratio u normalu. Mnoge službe su na terenu, dodao je.

S Primorsko-goranskom županijom i općinom Ravnom Gorom odlučeno je iz sigurnosnih razloga da je bolje da ovih dana djeca ne idu u školu, izjavio je Šćuka.

Vatrogasna služba potvrdila je da na području Ravne Gore nema mjesta koja su zbog snijega izolirana. Sve ceste su prohodne za vožnju, ali se ipak mole vozači da ne izlaze s vozilima ako nužno ne trebaju kako službe za čišćenje snijega mogle kvalitetno odraditi svoj posao.

Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta željeznički promet kroz Gorski kotar i Liku teče otežano, na riječkoj pruzi za promet je zatvorena dionica Lokve - Plase, a za promet je zatvorena i dionica Lepoglava - Golubovec, priopćeno je iz Hrvatskih željeznica.

U Šibeniku je jučer napadalo oko 5 cm snijega. Mještani se pribojavaju da će hladne noći i bura na šibenskom području zalediti putove i ceste.  Dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta kazao je da Šibenčani nisu navikli na ovakve oborine. I ono malo snijega što padne stvara određene probleme. No ova situacija ne može se usporediti s Gorskim kotarom ili Ravnom Gorom. Nastave nije bilo jučer, a nema je ni danas, dodao je Mileta i kazao kako vjeruje da će se situacija sutra normalizirati. 

U Zagrebu je palo 10-ak centimetara snijega. Ceste su očišćene i prohodne, no jutros je promet u jednom podvožnjaku zaustavila služba koja je čistila sige. 

Hrvatska gorska služba spašavanja objavila je da su njihove stanice u Rijeci, Delnicama, Karlovcu, Ogulinu, Gospiću, Novskoj i Koprivnici na terenu i da pomažu u prijevozu bolesnika, dostavi hrane i lijekova u mjestima koja su zbog obilnog snijega izolirana.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!