20:47 / 26.02.2018.

Autor: HRT

Snijeg i dalje otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji i dijelu Dalmacije

Split, foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Split, foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sljedećih dana očekuje se vrhunac hladnog vala koji je tijekom nedjelje zahvatio Hrvatsku. Bit će još hladnije, s temperaturama koje se u unutrašnjosti mogu spustiti do -15 °C, pa i -20 °C, osobito u srijedu i četvrtak ujutro.
Snijeg i dalje otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji te dijelu Dalmacije. Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji te obrnuto trenutačno nema prohodnih cesta.

Uz temperaturne minuse osjećaj hladnoće dodatno je pojačavao vjetar. Najhladniji u 7 sati bio je Zavižan (-20,3 °C), a slično je bilo i drugdje - Delnice (12,5 °C), Gospić (-11,8 °C), Otočac (-10,6 °C), Varaždin i Križevci (-9,9 °C), Ogulin (-9,7 °C), Bjelovar (-9,6 °C), Zagreb (-8,1 °C), Imotski (-7,3 °C), Knin (-6,4 °C), Rijeka (-5,4 °C), Split (-5,2 °C), Šibenik (-5,1 °C), Zadar (-4,6 °C), prenosi Državni hidrometeorološki zavod. 

Snijeg je jučer padao i na većem dijelu Makarskog primorja, pa i na otocima Hvaru i Visu. Nekoliko centimetara snijega napadalo je i na području Dubrovačko-neretvanske županije - na Pelješcu, Korčuli, u Opuzenu, Pločama te dijelu doline Neretve.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je jučer da je sigurnost učenika i učitelja na prvome mjestu te da škole zajedno s osnivačima trebaju odlučiti o tome hoće li se nastava održati. Škole i osnivači su najbolje upoznati sa situacijom i preporučujem da oni zajedno donesu tu odluku, rekla je Divjak i dodala da će se planovi o nadoknadi nastave raditi kad se vrijeme smiri.

Pripadnici Oružanih snaga RH angažirani su na nekoliko lokacija u Lici i Gorskom kotaru pomažući lokalnom stanovništvu u otklanjanju posljedica snježnog nevremena, i to u Delnicama, Saborskom, Gračacu, Donjem Lapcu i Sv. Roku. U Delnicama je danas izmjereno više od 160 cm snijega.

Sljedećih dana očekuje se vrhunac hladnog vala koji je tijekom nedjelje zahvatio Hrvatsku. Bit će još hladnije, s temperaturama koje se u unutrašnjosti mogu spustiti do -15 °C, pa i -20 °C, osobito u srijedu i četvrtak ujutro.

HCK je dijelio ruksake za beskućnike

Hrvatski Crveni križ (HCK) osigurao je za beskućnike ruksake koji sadržavaju kape, rukavice, šalove, ručnike, higijenske setove, kabanice i deke, a dijelio ih je u prihvatilištu Velika Kosnica od 10 sati.

Hrvatski Crveni križ poziva sve one koji se nemaju kamo skloniti od zime da se jave najbližem društvu Crvenoga križa koje će im pomoći pronaći smještaj. Također, pozivaju i sve koji uoče osobe bez odgovarajućeg smještaja da se jave najbližem Crvenom križu. Društva Crvenoga križa diljem Hrvatske spremna su tijekom vala hladnoće beskućnicima osigurati privremeni smještaj.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je u petak na svojim internetskim stranicama popis pružatelja usluga za prihvat beskućnika za vrijeme zimskih ekstremnih uvjeta.

DHMZ upozorava da dugotrajna izloženost hladnoći može biti opasna i za zdravlje te život ljudi i životinja.

Val sibirske hladnoće proširio se na velik dio Europe, od Moskve do Pariza. Od hladnoće je u protekla tri dana umrlo devet osoba, a temperature će u nastavku tjedna još više padati.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) upozorava vozače da je upravljanje vozilima po zimskim uvjetima otežano pa im preporučuje dodatni oprez i podsjeća da je korištenje zimske opreme obvezno, objavljeno je na MUP-ovim internetskim stranicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!