Snijeg pada u Lici, u priobalju bura, u prekidu neke trajektne linije

07:52 / 11.12.2021.

Autor: Hina/HRT

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Bruno Fantulin / PIXSELL

Snijeg pada u Lici, zimski su uvjeti na većini cesta, uključujući DC1 na dionici Vaganac-Gračac-Knin, u priobalju puše bura s olujnim i orkanskim udarima, a u prekidu su pojedine trajektne, katamaranske i brodske linije, izvijestio je u subotu Hrvatski autoklub (HAK).

Vozačima se savjetuje da na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjsti prema Dalmaciji i obrnuto.

Iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri slobodan je pravac autocestom A6 do Delnica i dalje starom cestom kroz Gorski kotar (DC3) do Kikovice i obrnuto.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su: A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za osobna vozila i ostale ostale skupine vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, je državnim cestama DC27 i DC50 preko Gračaca i Obrovca uz obveznu zimsku opremu); Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene i Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je državnom cestom DC3); Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja; državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Na autocesti A7 Draga-Šmrika vrijedi zabrana prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle, a na lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica i Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog dodatno vrijedi zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Na Krčkom mostu (DC102) zabranjen je promet za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp-prikolice s tri ili više osovina, kombiji viši od 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom).

Zbog očevida prometne nesreće na državnoj cesti DC1 prije tunela "Orgus" kod Splita u smjeru Dugopolja vozi se usporeno uz privremenu prometnu signalizaciju.

Zbog zimskih uvjeta na snazi je zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na pojedinim cestama u Lici i Zadarskoj županiji.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su:

Trajektne linije Drvenik-Sućuraj, Lopar-Valbiska, Stinica-Mišnjak i Prizna-Žigljen;

Katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Korčula-Hvar-Split, Ubli-Korčula-Dubrovnik, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split;

Brodske linije Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Mali Lošinj-Unije-Susak.

Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih epidemioloških kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!