Snijeg u gorju, obilne kiše i orkanska bura na obali; vozači kamiona suočeni s problemima

19:50 / 11.12.2021.

Autor: Hrvoje Matejčić/Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Snijeg u gorju, orkanska bura i obilne kiše na obali

Snijeg u gorju, orkanska bura i obilne kiše na obali

Foto: Dnevnik / HRT

Snijeg u gorju, orkanska bura na obali, obilna kiša, vrijeme nas ne mazi posljednjih dana. S najvećim su problemima suočeni vozači kamiona i tegljača, koji moraju tražiti prohodne prometnice između unutrašnjosti i obale.

Stanje u prometu u Lici

- Situacija se smirila iako puše na Koreničkom području. Državnom cestom broj jedan teretni promet i osobna vozila mogu putovati prema Dalmaciji, iako je od Gračaca do Knina još uvijek zatvoreno za sav promet, ali zato se ide preko Obrovca. Autocesta je isto tako otvorena za kamionski promet, ide se obilazno, smiruje se situacija u Lici. Napadalo je oko 10 centimetara snijega u Koreničkom i Plitvičkom području, te je ovdje je bilo danas dosta problema u prometu za osobna vozila zbog snježne ceste i zimskih uvjeta. Kako stvari stoje, već do sutra će se promet normalizirati, kako na lokalnim tako i na svim županijskim i državnim cestama u Lici, gdje još uvijek kamioni i teretni promet ne smiju voziti, izvijestio je Hrvoje Matejčić za Dnevnik HTV-a.

Poplave u Dicmi

Kiša na području Dicma i dalje niže probleme i gomila štetu. Prve su procjene: bit će sedmeroznamenkasta. Vatrogasne crpke ne gase se već danima! 

- Ja sam u petak poslao zahtjev županu Splitsko-dalmatinske županije i tražim proglašenje elementarne nepogode. Preko 50 posto površine Dicma je poplavljeno izlijevanjem bujice Suvoja, izjavio je Petar Maretić, načelnik općine Dicmo.

Vodostaj raste, nasipi se pojačavaju i podižu novi.

- Kad smo očekivali smiraj desilo se ono najgore, tipa da prodire - da je tlo prezasićeno te izvire čak ljudima u podrume. Šteta je velika, kaže Branko Zebić, zapovjednik DVD-a "Sv. Jakov - Dicmo".

Snijeg u Lici

S ličkih cesta čisti se bijeli pokrivač. U pogonu je sva mehanizacija!

- Ima snijega, ali ide se, prolazi se, kaže Ivan, vozač ralice.

- Zatvorene su sve ceste za kamione, uvedeni su zimski uvjeti, oni trenutno ne voze, ali ceste su prohodne za osobna vozila. Ljudi su već naučeni kroz Liku da kad idu moraju imati zimsku opremu sa sobom. Također nose i lance kao dodatnu opremu bez obzira na zimsku oprem, objasnio je Ivan Galešić, nadcestar Lika cesta, Korenica.

Kamioni s prikolicom i tegljači dio dana bili su zaustavljeni. Sada ipak mogu prema Dalmaciji.

- Tri četiri sata sam tu u mjestu, počeo je snijeg i policija me ovdje zaustavila da stanem, da ne mogu dalje, i to je to, rekao je Stjepan, vozač kamiona, Petrinja.

Bura u Dalmaciji

Raspuhala se u priobalju bura: povremeno s olujnim i orkanskim udarima. Nekim je otocima odsjekla vezu s kopnom! Snježni centimetri mjere se i na državnoj cesti Knin - Gračac. Nalet zime vezao je Kninjane uz peći. Štipa, kažu, danas bura za obraze pa tko ne mora, na ulicu ne izlazi.

- Bolje ovo nego da je bljuzgava kišurina 15 dana u komadu. Dva dana neka lipo udre bura i to je to, rekao je prolaznik.

Kiša koja se napadala proteklih dana na kninskom području "oživjela" je Krčić. 22-metarski slap opet je bučan i razigran, i priliči mu to u ovo doba godine!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!