07:28 / 07.02.2018.

Autor: HRT

Snijeg zabijelio veći dio Hrvatske, opet pada u Lici

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na zagrebačke ulice izašle su sve raspoložive ralice, potvrdili su iz gradske zimske službe.
Snijeg otežava promet u Lici i Gorskom kotaru, a povremeno pada i u središnjem dijelu unutrašnjosti. U dijelu Gorskog kotara pada kiša koja se ledi u dodiru s tlom. Mokri su i skliski kolnici u Istri, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Dalmaciji i dijelu Slavonije. U većem su dijelu unutrašnjosti kolnici vlažni i skliski.

U Lici ponovno pada gust snijeg koji stvara velike probleme u prometu. Ceste su bijele i skliske pa se vozače upozorava na oprez. Gospićki "Komunalac" počeo je odvoziti snijeg iz središta grada, s obzirom na to da ga ralice više nemaju kamo odgurati. Grad je zaposlio pedesetak djelatnika putem javnih radova koji pomažu u čišćenju.

U tijeku je čišćenje centra grada. Naime zbog najava novih padavina noćas koje su predviđene čak u visini do 30-40 cm novog sniježnog pokrivača, morali smo pristupiti ćišćenju postojećeg snijega. Akcija je počela tijekom posljepodnevnih sati, do kasno večeras ćemo završiti ovaj dio radova, kazao je Milan Mataija, direktor Komunalca, Gospić.


Vremenska prognoza za danas 

Na zagrebačke ulice izašle su sve raspoložive ralice, potvrdili su iz gradske zimske službe. Za sada nema gužvi i problema u prometu.

S autobusnog kolodvora poručuju da svi autobusi koji u Zagreb dolaze iz smjera Like i Gorskog kotara kasne pola sata.

U Delnicama je u 7 sati bilo 86 cm snijega. Tijekom noći i jutra ondje je palo dodatnih 20 cm. U cijelom Goskom kotaru ukupno je od vikenda do danas palo između 60 i 90 centimetara snijega.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica u oba smjera, a obilazak za ostale skupine, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama je starom cestom Goranskom cestom. Trenutno nema prohodne ceste za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji i obratno.

Novih 30 cm snijega u Lici nije stvorilo veće probleme u prometu. Zimski su uvjeti te je zabranjen promet za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom. Dionica autoceste kroz Liku očišćena je, vozi se uz ograničenje brzine od 60 kilometara na sat, uz obveznu zimsku opremu. 

Snijeg pada i na sjeveru zemlje. Na ivanečkom, varaždinskom i čakovečkom području ima ga 10-ak cm. Na terenu je 50-ak ralica, ceste se čiste i posipavaju solju. Bez zimske opreme vožnja se ne preporučuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!