13:06 / 01.02.2021.

Autor: Nikolina Ćosić/Borko Brunović/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Na Banovini rušenje nije počelo; Nastavak izgradnje autoceste na ljeto?

Dnevnik - javljanje iz Petrinje i Lekenika

Dnevnik - javljanje iz Petrinje i Lekenika

Foto: Dnevnik / HRT

Snijeg, led i hladnoća stisnuli su potresom razorenu Banovinu. Barem se tlo smiruje pa jačih podrhtavanja nema već nekoliko dana. Pomoć i dalje stiže, a i sami stanovnici sve su kreativniji u iznalaženju načina kako da pomognu jedni drugima.

Iako je bilo najavljeno, ovoga ponedjeljka u Petrinji se nije rušilo na dvije lokacije, a radi se o rušenju stare vojarne i robne kuće.

- Radnici su u robnoj kući naišli na problem s azbestom, a moraju se napraviti i pripremni radovi prije rušenja. Iz Stožera su pojasnili kako vjeruju da će ova objekta biti srušena do kraja ovoga tjedna. Dodaju i da je to samo kap u moru objekata koji se moraju rušiti. Za taj je posao za sada angažirano šest tvrtki, ali to neće biti dovoljno pa su najavili raspisivanje javnih natječaja za one tvrtke koje mogu obaviti taj dio posao, izvijestila je iz Petrinje u središnjem Dnevniku naša reporterka Nikolina Ćosić.

Upućen je e-mail lokalnim stožerima kako bi im rekli koje su građevine prioritet za rušenje na njihovom području.

Ukupno je pregledano 60% od prijavljenih 45 tisuća oštećenih objekata.

- Iz Stožera su rekli da će se angažirati inženjeri iz državnih tvrtki i agencija kako bi se i taj dio posla, odnosno pregled svih oštećenih objekata, što prije priveo kraju, dodala je. 

Za revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije nužna je i dobra prometna povezanost. Autocesta Zagreb - Sisak stigla je do Lekenika.

Natječaj za završetak izgradnje te autoceste treba se raspisati do kraja ovoga mjeseca.

- Ako ne bude žalbi na natječaj, kažu mi u HAC-u, radovi bi trebali početi tijekom ljeta, a posljednjih 11km od Lekenika do Siska trebalo bi biti završeno u roku dvije godine od potpisivanja sporazuma. Cijeli posao je težak tristotinjak milijuna kuna. To će posebno značiti građanima Sisačko-moslavačke županije, koji se nadaju revitalizaciji područja Banovine nakon potresa. Rekao bih da bi autocesta trebala olakšati cijeli proces obnove Banovine koji će trajati godinama jer će se lakše dovesti mehanizacija i građevinski materijal, istaknuo je u javljanju reporter Borko Brunović.

Godišnje se izgrađenim dijelom autoceste proveze 1,7 milijuna vozila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!