20:31 / 05.02.2021.

Autor: P.F./HRT

SNV donirao kontejner Odjelu za plućne bolesti u Petrinji

Milorad Pupovac u ime SNV-a donira kontejner bolnici u Petrinji

Milorad Pupovac u ime SNV-a donira kontejner bolnici u Petrinji

Foto: Vijesti / HRT

Srpsko narodno vijeće doniralo je kontejner Odjelu za plućne bolesti u Petrinji kako bi se u njemu mogao smjestiti centar za dijagnostiku. Zgrada odjela uništena je u razornom potresu 29. prosinca prošle godine.

To je ujedno stoti kontejner kojeg je SNV u sklopu akcije "Banija je naša kuća" donirao području pogođenom potresom, priopćeno je iz SNV-a.

- Ponosni smo na ljude koji su u ovome sudjelovali. Želimo liječnici i cijelom njezinom timu pomoći maksimalno i biti joj pri ruci i ubuduće u svim stvarima koja bude trebala jer ona ovdje radi posao koji nitko na području županije ne radi, rekao je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

- Na vašoj donaciji se od srca zahvaljujem u svoje ime te u ime suradnika, a naravno i pacijenata koji sad neće dugo čekati. Rad će se uvelike olakšati zato što ćemo dijagnostiku prebaciti u taj kontejner koji smo dobili, rekla je dr. med. Gordana Stjepanović, voditeljica Odjela za pulmologiju i produljeno liječenje s palijativnom skrbi u Općoj bolnici "Dr. Ivo Pedišić".

Veći dio Odjela za plućne bolesti funkcionira u prostoru bivšeg restorana bolnice, a općine Vojnić i Krnjak stavili su ga u funkciju sredinom siječnja, u samo nekoliko dana rada na preuređenju i adaptaciji prostora.

Donacija SNV-a uvelike će olakšati i ubrzati rad pulmološke ambulante jer će dijagnostički centar dobiti vlastiti prostor.

SNV je tijekom postpotresnog perioda na područje razrušene Banije, a u suradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i brojnim donatorima iz Hrvatske, Srbije i BiH, dostavio stotinu kontejnera za privremeno stambeno zbrinjavanje stanovništva. Također, dopremljene su velike količine građevinskog materijala, humanitarne pomoći u hrani, odjeći i higijenskim potrepštinama, a posebni timovi su aktivirani na pružanju psihosocijalne pomoći.

Stotinu volontera na Baniji je aktivirano na poslovima logistike i izravne pomoći stanovništvu, kako bi sve donacije u kontejnerima i hrani bile dostavljene ugroženim domaćinstvima. Otvoren je humanitarni punkt u Petrinji i Banijska kuća u Glini, kao garancija stanovništvu da će pomoć Baniji biti sustavna i dugotrajna, s timovima koji će u idućim mjesecima pružati psiho - socijalnu, pravnu, humanitarnu i razvojnu pomoć, ističe se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!