Prijepori oko Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata

19:55 / 08.07.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Milorad Pupovac

Milorad Pupovac

Foto: HTV / HRT

Uoči donošenja Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, Srpsko narodno vijeće i Documenta predstavili su medijsku kampanju "Pravda za žrtve". 

Kampanjom žele poboljšati prava civilnih žrtava rata i prevladati jaz u društvu. Iako, kažu, Zakon nije zadovoljio sva očekivanja, smatraju ga civilizacijskim iskorakom.

- A svi oni koji na bilo koji način žele kontaminirati ovaj Zakon time što će istaći etničku pripadnost žrtava, time što će spomenuti imena Documente i SNV-a zapravo ne razgovaraju o meritumu stvari. Zapravo ne govore o pravu žrtava nego govore o etiketama. Zapravo žele diskriminirati žrtvu, istaknuo je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac

U Zakon nisu ugrađeni zaštitni mehanizmi koji će spriječiti da pripadnici agresorske vojske i njihovi pomagači ostvare svoja prava, upozorile su Udruga obitelji umrlih hrvatskih branitelja, Udruga pravnika Vukovar '91. i Udruga "Hrvatski bedem".

Traže da se ostvarivanje prava onemogući pripadnicima paravojnih postrojbi i političkim dužnosnicima takozvane Srpske Krajine.

- Mislim na to da će se zaista provući i oni koji su upirali prstom, punili masovne grobnice, odvodili temeljem njihovog prsta odvođeni su ljudi u logore. Zakon je potrebno donijeti jer mnogi roditelji nisu ni dočekali, nisu ni pronašli svoju djecu. No, međutim njih gurati kao štit i bacat prašinu u oči hrvatskom narodu je u najmanju ruku perverzno, istaknula je Tanja Polić, predsjednica Udruge obitelji umrlih hrvatskih branitelja RH. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!