15:53 / 17.10.2019.

Autor: M.Š./Hina

SNV predstavio Statut Grada Vukovara na ćirilici i srpskom jeziku

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Povod početne akcije je sjednica Gradskog vijeća Vukovara u petak.
Srpsko narodno vijeće (SNV) najavilo je u četvrtak početak kampanje "Da se bolje razumijemo" čiji je cilj skinuti stigmu s ćirilice i poslati poruku da korištenje tog pisma i u privatnoj i javnoj upotrebi ne ugrožava nikoga u Hrvatskoj, a pogotovo ne većinski narod.

- Kampanja znači promociju ćirilice i ćirilićnog pisma u javnom prostoru, a s njome ćemo nastojati skinuti stigmu s ćirilice i poslati poruku da njezino korištenje, bilo u privatnoj ili javnoj upotrebi, ne ugrožava nikoga, a pogotovo ne većinski narod, rekao je  na konferenciji za novinare predsjednik SNV-a Boris Milošević.

Svaka članica EU-a dužna promovirati upotrebu manjinskog jezika i pisma

Poručio je da će kampanjom nastojati promovirati načelo dostojanstva, slobode, jednakosti i nediskriminacije.

Ćirilica je kao pismo važan dio srpskog kulturnog identiteta, a jezična različitost jedan od temelja Europske unije, pa je svaka država članica EU-a dužna promovirati upotrebu manjinskog jezika i pisma.

- Kako dosad nije bio slučaj države da radi promociju jednog manjinskog pisma, odlučili smo se za ovakvu kampanju. Želimo da se poštuju Ustav, odluke Ustavnog suda i konvencije na koje se Hrvatska obvezala te da se primjenjuje Zakon o nacionalnim manjinama, istaknuo je Milošević.

Kampanja će trajati do 1. siječnja, odnosno početka predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a te će imati tri faze, a prva počinje danas.

Povod početne akcije je, kaže Milošević, sutrašnja sjednica Gradskog vijeća Vukovara na kojoj će se raspravljati o stupnju razumijevanja u tom gradu i korištenju ćirilice kao pisma. Tim povodom SNV je izradio Statut Grada Vukovara na ćirilićnom pismu i srpskom jeziku.

Predsjednik Savjeta SNV-a i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac naglasio je da ćirilićno pismo, kao jedno od pisama EU-a nakon ulaska Bugarske, ne bi smjelo biti zabranjivano i ograničavano ni u kojem dijelu Europe.

- Kampanja je poziv na dijalog, cilj je izbjeći nesporazume i započeti dijalog oko svih pitanja, "uključujući i ona koja mogu biti bolna", kaže Pupovac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!