SNV: Svečani prijam u povodu Božića po julijanskom kalendaru

06.01.2020.

08:14

Autor: HRT

default error photo
Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Zagreba organizirali su svečani prijam u povodu proslave Božića po julijanskom kalendaru.
Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Boris Milošević ustvrdio je da je protekla godina obilježena brojnim etničko motiviranim napadima na Srbe u Hrvatskoj i pokazala kako su društvu potrebne poruke mira i tolerancije.

- Počelo je s napadom na vaterpoliste u Splitu, zatim onim na sezonske radnike na Braču, a onda se dogodio napad na Srbe u Uzdolju kod Knina. No, ne bih govorio o negativnostima - moramo se sjetiti djevojke koja je vaterpolistu pružila ruku i onih koji su na Braču branili svoje prijatelje, istaknuo je Milošević na božićnom prijmu SNV-a i Vijeća srpske nacionalne manjine u Zagrebu.

Obraćajući se okupljenima, rekao je da su društvu potrebne poruke mira i tolerancije, istaknuvši da je i hrvatsko predsjedanje Vijećem Europe prilika, među ostalim, za zaštitu i jačanje prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj te poboljšanje odnosa sa susjednim zemljama. Dodao je da je prošla godina obilježena i kampanjama koje su afirmirale ćirilicu, te istaknuo da ona "ne može biti simbol rata, nego samo mira i dijaloga". U 2020. godini, očekuje se da se konačno dođe do registracije manjinskih srpskih škola, nastavak programa ekonomskog oporavka područja u kojemu žive pripadnici nacionalnih manjina te konačni kraj elektrifikacije.

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je da je sjećanje na rođenje Isusa Krista prilika za osnaživanje vjere u mir, solidarnost i toleranciju, kao i zajedničko rješavanje pitanja važnih za sve građane. Osvrćući se na Miloševićev govor, Božinović je kazao da su Vlada i državne institucije u proteklih pola godine pokazale kako se radi na rješavanju problema.

- To iskustvo dodatno je ojačalo moje uvjerenje u ispravnost smjera Vlade - da pripadnici nacionalnih manjina trebaju podržavati nacionalnu većinu, jer time postaju akter koji i institucionalno može utjecati na rješenja, istaknuo je Božinović. Uz njih, okupljenima su se obratili i poruke mira poslali izaslanica predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, Anamarija Kirinić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Naš državni vrh čestitao je Božić vjernicima koji ga slave po julijanskom kalendaru.

Uručene godišnje nagrade SNV-a

Na božićnom prijemu dodijeljene su i godišnje nagrade SNV-a. Nagradu "Nikola Tesla" za doprinos razvoju srpskih institucija postumno je dobila Nada Radović za izuzetan doprinos unaprjeđenju manjinskih institucija te za dijeljenje i preuzimanje tereta svojih sunarodnjaka.

Nagrada "Diana Obexer Budisavljević" za humanizam postumno je dodijeljena Jeleni Šantić za nesebično podržavanje antiratnih inicijativa u Pakracu i Beogradu.

Nagrada za antifašizam "Dr. Gojko Nikoliš" uručena je Dragici Lovreković, dok je predsjednik Udruženja Hrvatsko-srpskog prijateljstva Nikola Ivaniš dobio nagradu "Svetozar Pribićević" za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa.

Uz dodjelu nagrada, održan je i obred osvećenja i lomljenja česnice, a vjernicima je sretan Božić zaželio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, uz tradicionalnu poruku "Hristos se rodi".

Obilježavanje 90. godišnjice rođenja Milojka Vucelića

Ovogodišnji kalendar SNV-a posvećen je Milojku "Mike" Vuceliću u povodu 90. godišnjice njegova rođenja. Vucelić je bio hrvatski inženjer i važan čimbenik za uspjeh svemirske utrke u projektu Apollo. Za zasluge spašavanja života astronauta u misiji Apollo 13, američki predsjednik Richard Nixon odlikovao ga je Predsjedničkom medaljom slobode. Nakon projekta Apollo, s uspjehom se nastavio baviti poduzetništvom.

Njegov sin Aleksandar Saša Vucelić istaknuo je da je njegovom ocu teško padala činjenica da nije živio u svojoj državi rođenja i Zagrebu, da se uvijek rado vraćao i održavao brojna predavanja na Sveučilištu u Zagrebu. Stoga je obitelj Vucelić, istaknuo je, podržala prijedlog da Vlada RH u obrazovni kurikulum uključi i Milojka Vucelića, a podržala je i ideju da Grad Zagreb imenuje jednu od gradskih ulica njemu u čast.

Susret mitropolita Porfirija Perića s predstavnicima Katoličke crkve

Večras su se u zagrebačkom muzeju Srpske pravoslavne crkve - sastali mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, gradonačelnik Milan Bandić te predstavnici Katoličke crkve. Uputili su poruku o važnosti zajedništva, molitve i obitelji.

- I da prevazilazimo distance koje često među nama ljudima postoje. To važi za nas. Molim se Bogu da to isto da svim drugim ljudima. Prevazići distancu i podeliti što imaš sa drugima, poručio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!