20:40 / 03.08.2018.

Autor: HRT

SNV: U RH duh rata gotovo nikako ne ustupa mjesto duhu mir

-

-

Foto: - / -

Na komemorativnoj sjednici SNV-a okupili su se mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, predstavnici Veleposlanstva Republike Srbije te organizacija i institucija Srba u Hrvatskoj.
Srpsko narodno vijeće (SNV) je, u Izjavi sjećanja povodom 23. godišnjice akcije "Oluje", upozorilo da 23 godine od "Oluje" i završetka rata u Hrvatskoj duh rata gotovo nikako ne ustupa mjesto duhu mira u javnim i privatnim odnosima u Hrvatskoj i njezinim odnosima s drugim zemljama.

SNV očekuje da hrvatsko-srpski ratovi iz 20. stoljeća ustupe mjesto mirnodipskoj, nemanipulativnoj i dijaloškoj kultura mira. Očekujemo da se izgrađuje kultura mira u kojoj će za svako stradanje biti mjesta, a u kojoj neće biti mjesta ni za koju ideologiju ili politiku koja je dovela do tih stradanja, do tih zločina. Posebno to očekujemo od Hrvatske i Srbije, njihovih državnih politika, jer nastavak ratnih i manipulativnih politika sjećanja šteti i Hrvatima i Srbima, a vrijeđa sve one koji istinski suosjećaju sa svakim stradalnikom, svakom žrtvom i njihovim potrebama za mirom, ističe se u izjavi sjećanja SNV-a.

Upozorava se kako, iako su prošle 23 godine od završetka vojno-redstvene akcije "Oluja" završetka rata u Hrvatskoj, njegove su razorne posljedice u mnogim krajevima na različite načine još uvijek vidljive - u fizičkom stanju mnogih naselja, demografskoj slici mnogih krajeva i uništenoj ekonomiji gotovo cijelog ratom zahvaćenog područja. Podsjeća se i da je prije šest godina nakon oslobađajućih presuda haškog suda general Ante Gotovina poručio da je rat završio i da se treba okrenuti životu u miru. U tim je presudama, dodaje se, sud pobrojao i dokazima potvrdio niz zločina koji su se dogodili za vrijeme i nakon Oluje (ubojstva, etničko čišćenje, sistematsku pljačku, uništavanje imovine i ometanje povratka izbjeglica), a Hrvatska se obavezala da će kazniti njihove počinioce. To se do danas nije dogodilo i nije izgledno da će se dogoditi. Time se ozbiljno smanjuju šanse za njezino skoro suočavanje s vlastitim ratnim putem i ratnim politikama, kao i šanse za promjenu ratne retorike, a time i za pomirenje u pravdi i odgovornosti, ističe se među ostalim u priopćenju SNV-a.

Na komemorativnoj sjednici SNV-a okupili su se mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, predstavnici Veleposlanstva Republike Srbije te organizacija i institucija Srba u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!