23:44 / 04.02.2022.

Autor: V.G./HRT/Hina

SNV za starije građane Gospića i Lovinca osigurao terenski automobil

Usluga "Od vrata do vrata"

Usluga "Od vrata do vrata"

Foto: HTV / HRT

Srpsko narodno vijeće (SNV) proširuje uslugu "Od vrata do vrata" i na Gospić te će starije stanovništvo ruralnih dijelova Gospića i Lovinca dobiti prijevoz i pratnju za razne socijalne usluge, a u petak je radi toga vozaču - pratitelju predano na korištenje terensko vozilo.

Nabava vozila i usluga za prvu godinu vrijedi 220.000 kuna, a automobil je od saborske zastupnice SDSS-a Anje Šimprage i zamjenika ličko-senjskog župana Milana Uzelca preuzeo Valentin Kuprešanin iz Metka, novozaposleni vozač - pratitelj.

Predajući automobil na korištenja, Šimpraga je rekla kako može obećati da će se s pozicije saborske zastupnice truditi da se projekt nastavi širiti, i to zato što su, kako je istaknula, "Zaželi" i SNV-ov projekt Od vrata do vrata najbolji projekti u ruralnim područjima. "Oni osiguravaju kakvu-takvu bolju starost kako za pripadnike moje zajednice tako i većinskog naroda, dodala je.

- Ovo je hvalevrijedno jer su u ruralnim krajevima veliki problemi s javnim prijevozom, gotovo da prijevoz i ne postoji, te na ovaj način ljudi mogu otići liječniku, u grad po penziju, ostvariti osnovne potrebe, i zato se nadam da ćemo nakon Gospića i Lovinca u Lici osigurati sredstva za takvu uslugu i za područje oko Knina, možda Obrovca, te u Slavoniji oko Voćina i Pakraca, rekla je Šimpraga.

Po svakoj općini ili gradu ta usluga pokriva potrebe od 70 do 90 osoba starijih od 65 godina i slabijeg imovinskog statusa.

Kako je rekla voditeljica projekta Tatjana Dragičević, Odjel za socijalna i humanitarna pitanja Srpskoga narodnog vijeća pokrenuo je projekt Od vrata do vrata kako bi razne medicinske, administrativne i financijske usluge te kupnja osnovnih namirnica postale dostupne građanima.

Vozači - pratitelji, pa tako i Kuprešanin, prošli su određenu edukaciju jer nisu samo u ulozi taksista, nego korisnicima organiziraju odlaske k liječniku, pomažu im u vezi s raznom papirologijom, računima i slično, istaknula je Dragičević i dodala kako je pritom važno i da Kuprešanin poznaje sela i korisnike te probleme s kojima se oni susreću.

SNV na tom projektu surađuje sa županijskim vijećima za srpsku nacionalnu manjinu i s općinama i gradovima. Na početku, 2020. godine to su bile općine Glina, Benkovac i Donji Lapac, pa prošle godine Petrinja i Gračac, a sada Gospić i Lovinac. Svuda gdje je projekt počeo najvjerojatnije će se i nastaviti, automobili ostaju u tim općinama, a troškove usluge vozača - pratitelja i goriva te održavanja vozila trebale bi preuzeti općine.

Zato je i uvjet Europskoga socijalnog fonda da partneri SNV-u na projektu budu općine i gradovi bio kako bi se ta usluga mogla nastaviti i nakon isteka dvije godine. Dragičević je rekla da je jedini kriterij slab socijalni status korisnika te da nacionalnost nije uvjet.

- Pomaže se apsolutno i Srbima i Hrvatima i drugima, no to jesu krajevi gdje većinom žive Srbi i tako i pomoć primaju pretežno pripadnici srpske zajednice, rekla je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!