Socijaldemokrati: Teme u Saboru važnije su od fotelja

12.10.2021.

19:40

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Tatjana Munižaba o novom saborskom klubu zastupnika socijaldemokrati

Tatjana Munižaba o novom saborskom klubu zastupnika socijaldemokrati

Foto: Dnevnik / HRT

Uoči sutrašnjeg početka zasjedanja, u Hrvatskom saboru prvi se put službeno sastao najnoviji i odmah najjači oporbeni Klub. Riječ je o klubu 18 zastupnika odmetnutih od SDP-a koji su se nazvali socijaldemokrati. 

Bivši stranački kolege još nisu dogovarali podjelu saborskih funkcija.

- Najprije će trebati raščistiti sintagmu bivše stranačke kolege, jer čini se i tu postoje nejasnoće i to takve, kako neslužbeno doznajemo, Klub zastupnika SDP-a planira tražiti pod Hrvatskog sabora dopunu dokumentacije koju su predali njihovi bivši kolege pri osnivanju novog kluba i to dopuni pisanom izjavom u kojoj će potpisati da su nezavisni zastupnici. Sve to zato što poslovnik Hrvatskog sabora propisuje da klub zastupnika mogu osnovati ili političke stranke ili nezavisni zastupnici, a pojedinci koji su od SDP-a otišli sad i dalje žele da ih se vodi i potpisuje kao SDP-ovce, izvijestila je u središnjem Dnevniku HTV-a novinarka Tatjana Munižaba.

- Da, ja ću tražiti da me se vodi kao člana SDP-a. Stvar je jednostavna, ja sam još uvijek član SDP-a, bio sam 23 godine i nadam se da ću biti i ubuduće, Nisam išao u nikakvu drugu političku opciju, nikakvog drugog političkog predznaka ili svjetonazora, a i ne pripadam niti jednoj drugoj političkoj organizaciji. Isto tako moram napomenuti da sam samo opomenut i nisam izbačen iz SDP-a i čak ne znam zašto sam opomenut, rekao je Matko Kuzmanić, Klub zastupnika Socijaldemokrati.

- U mom kraju ima jedna izreka a glasi "ne znaju bi li piškili ili kakili". Ako su oni osnivači kluba nezavisnih zastupnika onda su oni nezavisni zastupnici i više nisu članovi SDP-a. Ako se smatraju članovima SDP-a znaju gdje su prostorije Kluba zastupnika SDP-a, mogu biti članovi Kluba zastupnika SDP-a, istaknuo je Arsen Bauk, Klub zastupnika SDP-a.

- Upravo je Arsen Bauk kao potpredsjednik kluba SDP-a zadužen za pregovore i dogovore s predsjednikom novoosnovanog kluba Socijaldemokrata o podjeli 15-ak vodećih mjesta po saborskim odborima koja su pripadala SDP-u do k je bio najjači oporbeni klub. Dogovora još nema, zasad je izvjesno jedino to da će mjesto potpredsjednika Hrvatskog sabora na kojemu trenutačno sjedi Miroslav Škoro najvjerojatnije pripasti članu Kluba zastupnika socijaldemokrata. Spekulira se da bi novi potpredsjednici mogli biti ili Davorko Vidović ili Davor Bernardić ili na kraju sam Domagoj Hajduković koji je s novoizabranim potpredsjednicima kluba zastupnika Vesnom Nađ, Ivanom Posavec Krivec i Markom Pavićem dao izjavu, rekla je Munižaba.

- O kadrovskim pitanjima nismo razgovarali, ona su nam sporedna. Za sada ono što nam je fokus rada je prije svega organizacija rada kluba. Ovaj tjedan su jako bitne točke na dnevnom redu. Osim toga ni ne znamo kako će raspodjela ići, jer nepisano je pravilo da potpredsjednika daju dva najveća kluba. Hoće li to biti tako ne znam, ne mogu prejudicirati jer nisam pričao sa svim predsjednicima klubova iz oporbe, rekao je Domagoj Hajduković, predsjednik Kluba zastupnika Socijaldemokrati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!