Socijaldemokrati predlažu da se po Dabčević Kučar nazove salon u Saboru

03.03.2023.

12:39

Autor: M.M./HRT/Hina

Ivana Posavec Krivec

Ivana Posavec Krivec

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Klub zastupnika Socijaldemokrati uputio je u saborsku proceduru inicijativu da se povodom Međunarodnog dana žena i stote godišnjice rođenja Savke Dabčević Kučar, jednom od salona u Hrvatskom saboru da njeno ime.

Pojasnili su da bi to bio trajni znak zahvalnosti izuzetnoj hrvatskoj političarki u borbi za hrvatsku ideju i demokraciju. Socijaldemokrati ističu da je riječ o jednoj od žena koje su hrabro i beskompromisno mijenjale povijest u raznim aspektima i područjima te je pridonijela razvoju i implementaciji demokratskih procesa i gradila kulturu dijaloga visokih moralnih vrijednosti.

Predsjednica Kluba Ivana Posavec Krivec ocijenila je da danas u Hrvatskoj niz žena živi u nesigurnim okolnostima, imaju prijetnju nasilja od bliskih osoba i svojih partnera, a često su to žene koje su ekonomski ovisne o njima, za koje još uvijek u institucijama i sigurnim kućama, nažalost, nema mjesta.

- Apeliramo da se ženama u Hrvatskoj ne događa dvostruko nasilje, s jedne strane, od nasilnika, muškaraca, njima poznatih osoba, a s druge strane, od institucija. Zbog toga smo, uz ostalo, tražili i izmjene Kaznenog zakona gdje smo tražili da pojam femicida uđe i Zakon da se strože kažnjava. Nažalost, Vlada nije pozitivno odgovorila na naše inicijative, upozorila je.

Skrenula je pozornost da žene u društvu i dalje nisu ravnopravne s muškarcima, naglasivši da ogroman udio neplaćenog i nevidljivog rada u Hrvatskoj obavljaju žene. One u kućanstvu najčešće brinu o djeci, starijima, bolesnim članovima obitelji i zato su manje prisutne i teže se uključuju na tržište rada.

Kada dođu na tržište rada, vidimo da su žene manje plaćene pa onda kada postanu umirovljenice imaju i manje mirovine i ako žive u samačkim domaćinstvima u većem su riziku od siromaštva, istaknula je. Dodala je da su žene nedovoljno prisutne i u političkom životu, poslovnom svijetu, a još manje na lokalnim razinama odlučivanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!