Socijaldemokrati predlažu subvenciju od 100 eura za svako neupisano dijete u vrtić

26.06.2023.

16:43

Autor: Hina/HRT/A.S.

Romana Nikolić i Domagoj Hajduković

Romana Nikolić i Domagoj Hajduković

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Socijaldemokrat Domagoj Hajduković kazao je da bi subvencija od 100 eura za svako dijete koje se ne uspije upisati u vrtić te subvencioniranje privatnih vrtića od strane lokalnih samouprava bila najbolja rješenja za nedostatak mjesta u predškolskim ustanovama.


- Subvencija za privatne vrtiće, kao i za svako dijete koje je ostalo neupisano, u iznosu od 100 eura bilo bi trenutno najbolje rješenje za sve. S tim iznosom bi se roditeljima ublažio financijski udar ukoliko će biti primorani posegnuti za privatnim vrtićima ili nekim drugim alternativnijim postupcima, rekao je zastupnik Hajduković u izjavi za medije u Hrvatskom saboru.

Zastupnik Socijaldemokrata ističe da tek polovica hrvatskih gradova sufinancira upis djece u privatne vrtiće. Među četiri najveća grada, Osijek je jedini koji to ne čini, već umjesto toga adaptira neadekvatne prostore, što Hajduković smatra neprihvatljivim.

- Dok nemamo standard kakav bi željeli trebali bi učiniti Državni pedagoški standard fleksibilnijim, a jedinice lokalne samouprave i Vlada trebali bi pomoći djeci koja su ostala neupisana, rekao je.

Zastupnica Romana Nikolić, osim na nedostatak prostora, upozorava i na nedostatak stručnih kadrova za provedbu postojećeg kurikuluma. S druge strane, djeca od malih nogu provode vrijeme uz nove tehnologije, što za posljedicu može imati već broj djece s raznim teškoćama, dijagnozama, poremećajima govora i pretilošću, nego što ih je bilo prije 30 godina.

- Djeca većinom vrijeme provode uz mobitele, tablete, manje se kreću, a razvijanje mozga djeteta od najranije dobi postiže se upravo kretanjem, maštom i kreativnošću. Stoga je izuzetno važno biti svjestan koliko i u kojoj mjeri okruženje mijenja kognitivni razvoj djece i potrebno je planirati i kreirati nove programe rada, izjavila je Nikolić.

Modernizacija predškolskog odgoja u Hrvatskoj bila je tema okruglog stola u Hrvatskom saboru, u organizaciji Socijaldemokrata. Fleksibilizacija kurikuluma, ulaganje u usavršavanje osoblja i planiranje novih programa rada, našli su se među predloženim rješenjima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!